U SPOMEN NA DORU PEJAČEVIĆ (Budimpešta, 1885. – München, 1923.)

Aristokratkinja, grofica, kći hrvatskoga bana, žena velike erudicije i skladateljica obrazovana u Zagrebu, Münchenu i Dresdenu. Umjetnica koja se kretala u najvišim intelektualnim krugovima Beča, Praga i Budimpešte, predana njegovateljica ranjenika u Prvom svjetskom ratu, poliglotkinja, Našičanka i stanovnica svijeta, ali ponajprije genijalna skladateljica! 

Sve to i još mnogo više bila je Dora Pejačević.

U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nešto više od dvadesetak godina skladala je 58 djela; popijevke, glasovirske minijaturu, klasičnoromantičarske instrumentalne, komorne i orkestralne glazbene vrste… Njezina glazba baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim! 

Dora Pejačević neprijeporno je jedna od najvećih skladateljica svoje epohe, a njezine skladbe tek danas se potvrđuju kao antologija svjetske klasične glazbe i izvode se u cijelom svijetu s golemim uspjehom – od Londona do Dresdena, od SAD-a i Australije do Malezije! 

Ovih se dana s velikim pijetetom prisjećamo Dore kako u našem Gradu, u našoj školi, ali i na Festivalu koji se održava u Zagrebu. S našim učenicima, učiteljima i roditeljima pratimo sva događanja  posvećena Dori koja će u našem Gradu trajati cijelu godinu.

Dora će tijekom godine biti prikazana iz više gledišta i zanimljivih konteksta, kroz glazbu, stručni skup i film. Zahvaljujući suradnji Grada Našica, Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja Našice, OGŠ Kontesa Dora i drugih institucija i udruga, iskreno se nadamo da će sva događanja posvećena “našoj Dori” biti spoj različitih generacija, uz edukativne note za naše učenike, ali i za sve one koji nisu do sada slušali Dorine skladbe.

Ravnateljica Darija Vlajnić, mag.mus.