Povijest Škole

Osnovna glazbena škola u Našicama utemeljena je 1985. godine, u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Škola je počela raditi s dva odjela – Glasovir i Harmonika, a prvi je profesor bio Marijan Slakić. U prvoj je generaciji bilo upisano 54 učenika. 1989. godine otvoren je odjel Tambura na kojemu su predavači bili profesori Marina i Daniel Kopri.

Od samih početaka rada Škole njezini su se profesori aktivno uključili u društveni i kulturni život Našica te već niz godina djeluju kao voditelji raznih sekcija HKD-a “Lisinski” Našice, Gradske glazbe Našice te Župnoga zbora crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama.

Od 1985. do 2007. godine Škola djeluje kao posebna organizacijska i pedagoška jedinica u okviru matične ustanove, Osnovne škole Dore Pejačević u Našicama. Škola je do 2008. godine bila pod vodstvom četiriju ravnatelja. Prvi ravnatelj, profesor Ivan Đurinović, ostat će zapamćen kao jedan od utemeljitelja Škole. Sljedećih je deset godina ravnatelj bio profesor Drago Majer. Kratko vrijeme v.d. ravnatelja bila je i psihologinja Darija Salopek Žiha. Nakon nje ravnateljstvo je preuzela profesorica Slavica Zrilić. Tijekom njezinoga mandata djelatnost Škole proširena je na Puhački odjel, i to na tri instrumenta: flautu, saksofon i klarinet, a znatno je povećan broj učenika na Klavirskom odjelu. Škola se osamostalila 1. siječnja 2008. godine te pod nazivom Osnovna glazbena škola Kontesa Dora postupno napreduje i razvija se. Prva ravnateljica samostalne Škole bila je Marina Kopri.

Od osamostaljenja je ravnateljica Marina Kopri uvela nastavu Pjevačkog zbora i proširila djelatnost Škole na nove instrumente – violinu, gitaru, rog, trubu i eufonij te se u skladu s tim otvaraju nova radna mjesta. Kulturno i javno djelovanje Škole u međuvremenu je postajalo sve raznovrsnije i bogatije.

Škola obilježava Dan škole svečanim koncertom na dan rođenja skladateljice Dore Pejačević –  10. rujna. Osim toga, Škola je organizator i brojnih drugih koncerata i manifestacija na kojima sudjeluju i nastupaju učenici i učitelji Škole, povremeno i bivši učenici – polaznici srednjih umjetničkih škola i akademija te gosti iz drugih umjetničkih škola, kao i poznati estradni glazbeni umjetnici. Nekadašnji učenici Škole danas su uspješni studenti i glazbeni pedagozi.

1985. godine utemeljen je Memorijal Dore Pejačević, glazbeno – kulturna manifestacija posvećena našoj prvoj skladateljici. Ciljevi Memorijala su promicanje opusa prve moderne hrvatske skladateljice, upoznavanje učenika i građana sa životnim djelom Dore Pejačević, educiranje javnosti o povijesti i radu Škole, nastavak  i osnaživanje koncertne tradicije u Školi i gradu Našicama te promoviranje umjetničkoga stvaralaštva.

OGŠ Kontesa Dora je, uz Tamburaško društvo ”Dora Pejačević” Našice, od 2008. godine glavni nositelj i organizator Memorijala. Suorganizatori su Zavičajni muzej Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice (danas Gradska knjižnica Našice). Potpora Memorijalu su i Grad Našice te Osječko-baranjska županija. Svaki Memorijal popraćen je događanjima u vezi s obilježavanjem rođenja (10. rujna 1885.) i smrti (5. ožujka 1923.) “naše” Dore. U skladu s tim, ožujak i rujan mjeseci su kada se u Školi redovito održavaju koncerti eminentnih glazbenika, ne samo iz Hrvatske nego i iz svijeta. Memorijal je dosad ugostio i brojne pjesnike, književnike, orkestre i zborove. Dorin lik i djela slave se i obilascima njezinog groba i biste te održavanjem mise zadušnice.

Osnovna glazbena škola Kontesa Dora i Tamburaško društvo „Dora Pejačević” Našice objavili su od 2013. do 2018. godine šest časopisa „Kontesa Dora Pejačević – tragovima prve hrvatske skladateljice“ čijem su tiskanju dobrovoljnim prilozima pomogli sugrađani, roditelji, obrtnici i trgovačka društva. U časopisima su različiti članci o Dori Pejačević, o postignućima, događanjima i putovanjima učenika Škole te važne informacije o Školi i gradu Našicama.

Svi brojevi časopisa dostupni su u elektroničkom izdanju na mrežnoj stranici Škole www.kontesadora.hr  pod kategorijom PUBLIKACIJA .

Osnovna glazbena škola Kontesa Dora smještena je u dvorcu izgrađenom za vrijeme grofa Marka Pejačevića, Dorinoga brata. Okružuje ga zelenilo našičkog perivoja u kojem je svoje glazbeno nadahnuće od najranije mladosti pronalazila i skladateljica Dora Pejačević.  Dvorac i perivoj trenutno se renoviraju te se nastava privremeno održava u zgradi tvrtke Dilj d.o.o., u Ulici braće Radića 200 u Našicama. Povratak u prostor dvorca planiran je u rujnu 2022. godine.

Osnovna glazbena škola Kontesa Dora danas ima 18 djelatnika i jednu vanjsku suradnicu. Školu pohađa oko 150 učenika u šest razrednih odjela raspoređenih na 11 temeljnih predmeta  – Klavir, Violinu, Gitaru, Flautu, Klarinet, Saksofon, Harmoniku, Tamburu, Trubu, Rog i Eufonij. Organizirana je i Glazbena igraonica za najmlađi uzrast koju od početka uspješno vodi profesorica Romana Borš Mačak.

U Školi, osim individualne nastave instrumenta i grupne nastave Solfeggia, djeluju i Tamburaški orkestar, Puhački orkestar – Gradska glazba te komorni sastavi. U školi je aktivan i Dječji pjevački zbor. Svi se odjeli uspješno i kvalitetno razvijaju osvajajući mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Ravnateljica, učitelji i administrativno osoblje kontinuirano se usavršavaju. Učitelji se usavršavaju na seminarima i stručnim vijećima u organizaciji Škole, Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga,  Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za  odgoj i obrazovanje te županijskih stručnih vijeća pojedinih predmeta, a administrativno osoblje u organizaciji Udruge tajnika i računovođa u školstvu, Hrvatske zajednice osnovnih škola te Hrvatske udruge osnovnih škola. Tijekom svake školske godine pohađaju se jednodnevni i višednevni seminari u raznim gradovima.

Javna priznanja Školi, koja su pohranjena u arhivi, pokazatelji su uspješnosti rada. Nemoguće je nabrojati sva priznanja dodijeljena djelatnicima kao rezultat izvrsnih postignuća učenika i mentora. (klik na popis nagrada)

Škola je organizator različitih izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti njegujući suradnju s glazbenim školama u Republici Hrvatskoj (Labin, Rijeka, Zagreb, Đakovo, Beli Manastir, Valpovo, Belišće, Osijek i dr.) te s Muzičkom školom u Sremskoj Mitrovici u Srbiji, kao i Šopronom i Koljnofom u Mađarskoj. Za učenike i njihove roditelje organizirano pratimo kulturne manifestacije u Hrvatskom narodnom kazalištu i kazališnim kućama u Osijeku i Zagrebu te Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu.

Svojim brojnim nastupima i koncertima naši učenici u Hrvatskoj, ali i u svijetu, promoviraju lik i djelo prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević po kojoj naša škola i nosi ime.

Suradnja roditelja i Škole svih ovih godina bila je dobra i uspješna. Održavaju se redoviti roditeljski sastanci, a učitelji su uvijek dostupni za individualne informacije. Škola  maksimalno nastoji ugoditi potrebama svojih učenika pri uređivanju rasporeda.

U svaki se nastup ulaže veliki trud učenika i učitelja, no prisutna je i značajna podrška roditelja kojima ovim putem srdačno zahvaljujemo.

U Našicama 10. ožujka 2022. godine.

Od 1. siječnja 2008. godine samostalno djeluje Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora” u Našicama. Prva ravnateljica je Marina Kopri, prof.

Fotografija zaposlenih, ožujak 2022.

Na fotografiji nedostaju učitelji Ivana Sklepić i Matija Kranjčević