Dean Kopri, mag. mus.

Dean Kopri, magistar glazbene pedagogije, 2011. magistrirao na studiju Glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, dobitnik Nacionalove Top stipendije za top studente 2009. godine te dobitnik Rektorove nagrade 2011. godine. Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u 2021. godini. Dodijeljena mu je Godišnja nagrada Osječko-baranjske županije u znak priznanja za iznimna postignuća u 2019. te Javno priznanje grada Našica 2014. godine. Radi kao učitelj tambure, voditelj komornog sastava i dirigent tamburaškog orkestra u Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora, Našice. Volonter je i dirigent orkestra Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ Našice. U proteklih nekoliko godina tamburaški komorni sastav te tamburaški orkestar glazbene škole pod njegovim vodstvom osvajaju prve nagrade na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te 8 nagrada „Oskar znanja“  – najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. U rujnu 2021. godine s tamburaškim orkestrom, kao dirigent, sudjelovao je u online emisiji dodjele nagrade „Oskar znanja“.

U svibnju 2021. godine na Stručnom skupu nastavnika tambura i mandoline, Dean je održao predavanje na temu „Živjeti ljubav – pristup tamburaškom komornom sastavu i orkestru“. Na 42. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe, u svibnju 2019. orkestar škole i TD-a „Dora Pejačević“ pod njegovom dirigentskom palicom osvaja visokih 98 bodova, Zlatnu plaketu Paje Kolarića i sveukupno čak 6 nagrada. S orkestrom sudjeluje na audio/video snimanju 43. i 44. festivala.

U veljači 2020. objavljen je album Tomb raider: the dark angel symphony Petera Connellyja (Engleska) na kojem se nalazi Deanova kompozicija Beyond the darkness, kao jedinog gosta-skladatelja. Na snimanju simfonijskog orkestara sudjelovao je i Dean u srpnju 2019. u Angel Recording studiju u Londonu, pod dirigentskom palicom dr. Richarda Nilesa (skladatelj i aranžer poznat po suradnji s Tinom Turner, Kate Bush, Cat Stevensom, Paulom McCartneyem, Gloriom Gaynor, Ray Charlesom, Cher…).

Od travnja 2017. član je Kulturnog vijeća Osječko-baranjske županije, a od 2014. glazbeni je direktor finskog Kitee International Music and Art Festival, koji se godišnje odvija u gradu Kitee (Finska). U sklopu festivala okuplja mlade glazbenike iz cijelog svijeta, organizira koncerte, muzicira, piše glazbene aranžmane. Za isti festival napisao je i izveo glazbeni show

Kiteenarium“ koji je praizveden u Finskoj povodom 100. rođendana države, 2017. godine. Od 2009. do rujna 2011. jedan je od voditelja Tamburaške škole Slavonskog tamburaškog društva “Pajo Kolarić“ Osijek i dirigent juniorskog orkestra STD-a s kojim na 33. MFUTG-u osvaja Zlatnu plaketu Paje Kolarića.  

Sa 16 godina počinje skladati te je od tada do danas napisao niz autorskih kompozicija i obrada za razne sastave od kojih su neke i nagrađene od strane Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku (Memento za violinu i TO, 2020. i Tamburaške varijacije, 2017.). Sa sestrom Andreom Kopri napisao je uspješni pop-rock mjuzikl Legenda Ružice grada premijerno prikazan u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija te glazbu za predstavu San ivanjske noći u izvedbi Honey-tongued Theatre Production iz Londona. Također se bavi skladanjem, snimanjem i produciranjem instrumentalne glazbe za  kompjuterske igre, trailere, podcaste... Nakon više od 28 godina povezanosti s Glazbenom školom i tamburaškim orkestrom, Dean i dalje aktivno muzicira kao vokal, klavijaturist i dirigent na koncertima u Hrvatskoj i šire. S tamburaškim orkestrom snimio je četiri nosača zvuka: Razglednica iz Našica, Impresije iz Našica, I to smo mi, Tragovi na vodi te DVD Zapis na brezovoj kori.