Novica Todić, mag.iur.


Novica Todić rođen je 13. prosinca 1990. u Osijeku. Svoj prvi kontakt s harmonikom imao je kao devetogodišnjak. Otac Dragan bio mu je prvi učitelj. Osnovnu i srednju školu završio je u Vukovaru, a usporedno je završio i glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu u klasi prof. Nade Stanić kao odličan učenik.

  • 2015. godine stekao je zvanje magistra prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pod mentorstvom prof. dr. sc. Josipa Vrbošića na temu B.R.I.C.S.
  • 2016. godine diplomirao je na Slobomir P Univerzitetu na Akademiji umjetnosti, odsjek – muzika, smjer – harmonika u Bijeljini (BiH – RS) u klasi prof. Vojina Vasovića (redoviti profesor na FILUM-u, Kragujevac).

Nastupao je na međunarodnim festivalima, natjecanjima u Hrvatskoj i Srbiji gdje je osvojio velik broj nagrada, pehara, medalja, priznanja i plaketa, od kojih nabrajamo samo neke:

  1. „Prva harmonika Vojvodine“ u Staparu – osvojeno 2. mjesto – 2009. godine,
  2. Dani Mije Krnjevca u Krnjevu – osvojeno 2. mjesto – 2009. godine
  3. Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, Vukovar – osvojeno 1. mjesto – 2013.godine
  4. Prva harmonika Sokobanje – osvojeno 4. mjesto – 2007. godine
  5. Prva harmonika Srbije u Jagodini – osvojeno 2. mjesto – 2010. godine
  6. Prva harmonika Ribarska Banja –  osvojeno 3. mjesto – 2009. godine

U mnoštvu nastupa i koncerata, izdvajamo tamburašku školu Batorek iz Osijeka kod kojih je nastupao kao gost na njihovim koncertima, a isto tako, sudjelovao je u glazbenim TV emisijima na HRT, RTV, RTS, PINK.

  1. godine sudjelovao je u poznatoj emisiji „SUPERTALENT“ u kojoj je pokazao umijeće sviranja harmonike pred žirijem u sastavu: Nina Badrić, Enis Bešlagić i Dubravko Merlić.

Svirao je sa poznatim orkestrima kao što su: Branimir Đokić (orkestar RTS-a), Ljubiša Pavković, Milan Jovanović Jabučanac, Borko Radivojević (orkestar Tigrovi), Mića Janković (orkestar RTV-a), Miša Mijatović.

Aktivan je korepetitor u Ansamblu narodnih igara SKD Prosvjeta, Vukovar.

Pedagoškim radom bavi se od 2013.godine otkako je počeo raditi u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović – glazbeni odjel, u Vukovaru gdje je za veoma kratko vrijeme postigao velike uspjehe s učenicima.

Od 2018. godine radi u Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora u Našicama gdje predaje predmet harmonika i vodi harmonikaški komorni orkestar.

Harmonikaški komorni orkestar „Kauboji“ OGŠ Kontesa Dora, osnovan je školske godine 2020./2021., a za veoma kratko vrijeme, nastupali su u Daruvaru, Sarajevu (gdje su bili najbolje ocijenjeni komorni orkestar) i Smederevu.

Njegovi učenici redovito osvajaju nagrade na međunarodnim i međuškolskim natjecanjima, a isto tako uspješno nastupaju po revijalnim koncertima.

Nova znanje i vještine stječe na stručnim skupovima harmonikaša u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, online seminarima i ista prenosi na svoje učenike kako bih bili što uspješniji i bolji u sviranju harmonike.

Služi se engleskim i njemačkim jezikom.