Nikolina Medvedović, mag.prim.educ.

Nikolina Medvedović rođena je 1995. godine u Novoj Gradiški. Osnovnu školu i osnovnu glazbenu školu završava u Novskoj nakon čega upisuje Opću gimnaziju te Srednju glazbenu školu u Novskoj. Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu  –  učiteljski studij; smjer Engleski jezik magistrira u akademskoj godini 2019./2020. na temu Elementi harmonizacije u skladbama Fernanda Sora i njihova primjena u pjesmama za djecu na gitari te stječe diplomu magistre primarnog obrazovanja. Za vrijeme studija na Učiteljskom fakultetu asistira u nastavi u svojstvu demonstratorice povremeno držeći nastavu iz gitare na kolegiju Glazbeni praktikum.

Tijekom života u Zagrebu aktivno se bavi volonterskim aktivnostima. Mentorira srednjoškolce na projektu Pametni volonteri: Mala škola pametnog učenja udruge Fokus, sudjeluje u organizaciji nekoliko desetaka konferencija Hrvatskog filološkog društva te Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku i organizira simpozije te studentske konferencije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz to, piše himne za humanitarne božićne sajmove Učiteljskog fakulteta. 

Dobitnica je Posebne dekanove nagrade za popularizaciju znanosti te volonterske aktivnosti u organizaciji znanstvenih i stručnih skupova Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2016./2017., Posebne dekanove nagrade za osobita umjetnička postignuća ostvarena u akademskoj godini 2018./2019. te Rektorove nagrade za izniman umjetnički doprinos u sklopu međufakultetskog projekta Šuma Striborova u kojem sudjeluje pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, u akademskoj godini 2019./2020.  Pretpremijera mjuzikla održana je u dvorani F22, Frankopanska ulica, Zagreb. Mjuzikl se premijerno izvodio u listopadu 2019. godine u kazalištu Komedija u Zagrebu povodom obilježavanja 100 godina Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te 350 godina Sveučilišta.

Godine 2018. u Zagrebu polaže završni tečaj hrvatskoga znakovnoga jezika u trajanju od četiri semestra u Savezu gluhoslijepih osoba Dodir. Potom kao gost predavač, 2019. i 2020. godine održava prezentaciju o hrvatskom znakovnom jeziku na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Suvremeni engleski jezik i lingvistika 2.

Preddiplomski studij gitare na Odsjeku za žičane instrumente na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku upisuje u akademskoj godini 2019./2020., a stječe diplomu prvostupnice muzike u akademskoj godini 2021./2022. Trenutno je studentica zadnje godine diplomskoga studija Gitarske pedagogije na Odsjeku za instrumentalne studije i kompoziciju s teorijom glazbe na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Tijekom glazbenog obrazovanja često nastupa u komornom sastavu ili solo prateći razna događanja kao što su promocije knjiga i izložbe te sudjeluje na brojnim kulturnim manifestacijama i susretima. Kao članica zbora Glazbene škole u Novskoj, osvaja nekoliko plaketa sa susreta zborova i natječe se u HRT-ovoj televizijskoj emisiji Do posljednjeg zbora.

Od osnovne škole pa do akademskog obrazovanja redovno sudjeluje na natjecanjima iz gitare od kojih izdvaja:

• 2023. Paganini guitar festival, kvartet gitara, Parma (Italija) – 3. nagrada

• 2023. HDGPP Državno natjecanje – solo gitara, Jastrebarsko – 3. nagrada

• 2023. HDGPP Regionalno natjecanje – solo gitara, Jastrebarsko – 1. nagrada

• 2022. HDGPP Državno natjecanje – kvartet gitara, Jastrebarsko – 1. nagrada

• 2021. HDGPP Regionalno natjecanje – solo gitara, Velika Gorica – 2. nagrada

• 2014. Omiš guitar fest, Omiš – 2. nagrada

• 2013. Međunarodno natjecanje Tremolo, Skopje (Makedonija) – 1. nagrada te apsolutni pobjednik natjecanja u kojoj osvaja gitaru hrvatskoga graditelja Antonia Zwirna

• 2013. Međunarodno natjecanje Porečki tirando, Poreč – 1. nagrada

• 2013. HDGPP Regionalno natjecanje, Velika Gorica – 2. nagrada

• 2012. HDGPP Državno natjecanje – duo flauta-gitara, Opatija – 2. nagrada

• 2011. HDGPP Regionalno natjecanje, Bjelovar – 2. nagrada

• 2009. Međunarodno natjecanje Enrico Mercatali, Gorizia (Italija) – 3. nagrada

Kao učiteljica gitare, 2014. godine kratko radi u Glazbenoj školi u Novskoj. Od 2020. do 2023. godine radi kao učiteljica gitare u Glazbenoj školi Valpovo i Belišće pri Osnovnoj Školi Matije Petra Katančića u Valpovu, a od 2023. godine u Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora u Našicama.

Od 2020. godine članica je Gitarskog kvarteta AUKOS pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a u 2023. godini kvartet mijenja ime u Osječki gitarski kvartet. S kvartetom osvaja 1. nagradu na 59. Državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) te 3. nagradu na Paganini guitar festivalu 2023. godine u Parmi, Italija. Kvartet redovno gostuje na promocijama i festivalima komorne glazbe te održava koncerte u Osijeku, Donjem Miholjcu, Varaždinu i Novom Sadu. Uz to, dvije godine zaredom nastupa u Eufrazijevoj bazilici u Poreču u sklopu festivala Koncerti u Eufrazijani.

Kontinuirano se usavršava pohađajući stručne skupove i seminare uglednih profesora kao što su Xhevdet Sahatxhija, Darko Petrinjak, Petrit Çeku, Marko Feri, Alejandro Cordova, Sanel Redžić, Thomas Müller-Pering, Tal Hurwitz, Marcin Dylla itd.

Aktivna je članica Big Banda Osijek, od njegovog osnivanja 2020. godine, s kojim nastupa u Osijeku i županiji. Također, članica je Hrvatske udruge gitarskih pedagoga. Trenutno svira na gitari hrvatskoga majstora Mladena Frankovića.