Daniel Kopri, prof.

Daniel Kopri rođen je 12. siječnja 1957. godine u mjestu Tenja kraj Osijeka. Završio je osnovnu i srednju Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek, a u Novom Sadu umjetničku akademiju.

S obitelji se 1986. godine doselio u Našice te je među prvima djelatnik novoutemeljene glazbe škole  koja danas djeluje samostalno pod nazivom  Osnovna glazbena škola Kontesa Dora. U 36 godina pedagoškog rada u glazbenoj školi u Našicama bio je učitelj solfeggia, harmonike i tambure. Pročelnik je odjela tambure, predsjednik je udruge Tamburaško društvo „Dora Pejačević“ i Memorijala Dore Pejačević kojim se prenosi lik i djelo prve hrvatske skladateljice. Uz brojne obrade prilagođene nastavi sklada kompozicije za solo tamburu uz pranju klavira, tamburaško  – klavirska tria, sklada za veliki tamburaški orkestar, pjevački zbor, orkestar harmonika itd. Pod njegovim vodstvom tamburaški odjel osvaja brojne prve i druge nagrade na natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Tamburaški orkestar može se pohvaliti sudjelovanjima na smotrama, natjecanjima, putovanjima i koncertima diljem Europe i Lijepe naše te suradnjom s eminentnim hrvatskim umjetnicima različitog žanra (Katja Markotić, Krunoslav Cigoj, Josip Pepi Klima, Lidija Horvat Dunjko, obitelj Rucner, Danijela Pintarić, Vanna, Toni Cetinski, Goran Karan, Gibonni, Neno Belan…). Nekolicina njegovih učenika nastavili su glazbeno školovanje i danas su izvrsni učenici, studenti ili glazbeni pedagozi.

Najveći dio opusa njegovog glazbenog stvaralaštva obuhvaća praizvedbe za Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku (MFUTG). To su autorske skladbe skladane za tamburaški orkestar, a često je orkestar pratnja klasičnom solo instrumentu. Među brojnim nagrađenim kompozicijama su praizvedbe s istog MFUTG-a: „777“ (Srebrna plaketa „Tambura Paje Kolarića“), „Ljubav uvijek pobjeđuje“ za solo gitaru i brač (Zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića“), „Alla  Corda“ za G-brač i A-brač, „Glazbena skica za bisernicu i berdu“ (Zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića“) i „Tamburaška pripetavanja“ za dvije bisernice (Zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića“). Posebno značajno mjesto u popisu uspješnica zauzima praizvedba “Dijete sa Zvijezda“ koja je na 42. MFUTG-u nagrađena Zlatnom plaketom „Tambura Paje Kolarića“ i  zlatnom izvedbom za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu na Festivalu.

Daniel Kopri glazbeni je producent tri nosača zvuka u izdanju Croatia Recordsa. Dvije godine obnašao je zahtjevnu dužnost predsjednika Hrvatskog tamburaškog saveza i MFHTG-a Osijek. Urednik je časopisa – godišnjaka „Kontesa Dora Pejačević“ – tragovima prve hrvatske skladateljice. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja. Dobitnik je „Oskara znanja“ za izvrsnost u pedagoškom radu i Godišnje nagrade ”Ivan Filipović”, dobivene na prijedlog tadašnje ministrice Ljilje Vokić.