Medijskoj skupini dvije nagrade na 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Dokumentarni film Sindy Medijske skupine naše škole pozvan je na 60. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja je ove godine održana u Malom Lošinju od 29. rujna do 2. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Osnovne škole Maria Martinolića iz Malog Lošinja. Film je osvojio dvije nagrade.

Sindy je dokumentarni film o Nuo Cheng, glazbeno darovitoj učenici naše škole i Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. U filmu je prikazano njezino glazbeno obrazovanje, svakodnevni trud, brojne nagrade i nastup na Supertalentu, ali i njezin odnos prema prijateljicama, svakodnevnim obvezama, obitelji te poznavanje kineskog jezika. Nuo je zaslužila da se njezina priča čuje, ne samo zbog glazbenih uspjeha, već i zbog skromnosti i brojnih vrlina zbog kojih može biti uzor vršnjacima. Nuo je nakon 5. razreda preselila u Zagreb pa se nadamo da će joj ovaj film biti uspomena na lijepo djetinjstvo u Našicama! Film su snimili članovi Medijske skupine: Matko Butković, Emanuel Dešić, Nikol Blažević, Dino Kubaša, Emanuel Hovanjec, Fran Trošelj i Darian Krištofik, pod mentorstvom učiteljica Vesne Kovačević-Tomić i Ivane Ostrički, a možete ga pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7SDVYftPgfI.

Na Reviju je bilo prijavljeno 247 filmova u kategorijama animirani, igrani, dokumentarni, radionički film, TV reportaža i slobodni stil, a za sudjelovanje na Reviji odabrano je 86 filmova. U kategoriji dokumentarnog filma prijavljena su 24 filma, a naš je film jedan od 14 odabranih dokumentarnih filmova školskih filmskih družina i kinoklubova. Filmove su birale filmske stručnjakinje Marina Andree Škop, Dalija Dozet i Margit Antauer, koje su u programskoj knjižnici napisale vrlo pozitivne dojmove o filmu Sindy.

Na Reviji nas je predstavio učenik 8. razreda Darian Krištofik, u pratnji mentorice Ivane Ostrički te uz podršku ravnateljice Vlatke Zahirović, defektologinje Ive Ramljak i tate Alena Krištofika.

Učenici su nakon projekcije filmova ukratko ispričali o svom iskustvu rada na filmovima. Filmove je birao stručni ocjenjivački sud u sljedećem sastavu: producentica Vera Robić-Škarica, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego i animatorica Petra Zlonoga te ocjenjivački sud djece, koji je činilo sedmero učenika Osnovne škole Maria Martinolića iz Malog Lošinja: Lovre Rogić, Miriam Banić, Franka Blaško, Sindy Antolović, Lucija Hesky, Luana Lukša i Maša Puškarić. Stručni ocjenjivački sud našem je filmu dodijelio 3., a ocjenjivački sud djece 2. mjesto u kategoriji dokumentarnog filma. Popis svih nagrađenih filmova nalazi se u prilogu vijesti.

Medijska skupina zahvaljuje na suradnji i podršci našoj Nuo i njezinim roditeljima, ravnateljici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i profesorici klavira Dariji Vlajnić te prijateljicama Suri Repka i Ani Koljenik koje su glumile u filmu.

Izvor: Osnovna škola Kralja Tomislava Našice