Započinje natjecanje uživo

59. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa – SOLISTI, regionalno, krovno i naj masovnije natjecanje u Hrvatskoj, započinje 27. veljače i traje do 6. ožujka 2021.

Prvi na redu su naši vrijedni profesori i učenici solisti odjela tambure. Natječu se 27. veljače u Glazbenoj školi Slavonski Brod. U I. kategoriji BISERNICA uz pratnju glasovira natječe se učenica 2. razreda naše glazbene škole Lorna Benić. Mentor joj je profesor Luka Pavleković. Na glasoviru je prati Josip Blažević. Lorni je ovo prvo natjecanje.

U II. kategoriji  BISERNICA uz pratnju glasovira natječe se učenica 4. razreda Lana Prišć. Mentor joj je profesor Dean Kopri koji je ujedno i prati na glasoviru. Ovaj iskusni dvojac iza sebe ima brojna uspješna natjecanja kao i nagrade, ali uvijek je izlazak iz okvira učionice novi izazov, novo gradivo, nova motivacija i uvijek veliki rad.

U nedjelju, 28. veljače natječe se TAMBURAŠKI ORKESTAR. Dirigent je prof. Dean Kopri. Ukupno 20 učenika, članova orkestra (od 3. do 6. razreda škole) pripremilo je natjecateljski program od dvije skladbe. U drugoj skladbi solistica na glasoviru je učenica 5. razreda Ema Korbar koju je pripremila njena profesorica Sanja Vazdar. Ocjenjivački sud će ih preslušati u novim prostorima gdje se preselila škola zbog renoviranja dvorca. Manja je to prostorija te nam jako nedostaje koncertni klavir i koncertna dvorana Malog dvorca.

U Glazbenoj školi Novska 5. ožujka u disciplini GLASOVIR u I. kategoriji sudjelovat će solistica, naša učenica 4. razreda Nuo Cheng.  Nuo i njena profesorica Darija Vlajnić već su iskusne i uspješne u natjecanjima i uživo i online.

Svake se druge godine za pojedine discipline odvija natjecanje. Ove godine na redu su discipline: solfeggio, pjevanje, orgulje, glasovir, gitara, bisernica, brač, mandolina, orkestri, klasični balet i suvremeni ples. Županijsko natjecanje je podijeljeno na REGIJU SJEVER I REGIJU JUG. Glazbene škole i gradovi domaćini natjecanja su: Slavonski Brod, Velika Gorica, Zagreb, Novska, Karlovac, Zadar, Makarska, a ocjenjivački sud za orkestre obilazi prijavljene škole.

Kao i do sada organizatori regionalnog i državnog natjecanja su Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). 

U ova izazovna vremena radosni smo što se natjecanja odvijaju uživo. Naravno, napredni i zainteresirani učenici i njihovi učitelji javljaju se, šalju video uratke i na online natjecanja u Hrvatskoj i na međunarodna natjecanja.

Poželimo im puno uspjeha i sreće na predstojećem natjecanju i plasiranje na državno natjecanje!