VLADIMIR BABIN – klavir/piano – KONCERT Najljepše transkripcije, 5. veljače 2020.

Vladimir Babin, pijanista i pedagog, uspješno je održao u glazbenoj školi dvodnevni seminar, 5. i 6. veljače 2020., za učenike odjela klavira i njihove nastavnike. Zahvaljujemo mu na njegovoj strpljivosti, stručnosti i skromnosti…

U koncertnoj je dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama za sugrađane održao koncert pod nazivom  Najljepše transkripcije. Poznate, popularne, prepoznatljive i manje poznate teme ili  klasična djela izveo je u novom ruhu – možda ležernijem, ali nimalo lakšem, u jazz obradi. Bogatstvo harmonija, ritmova, poliritmije, dinamike, svih boja i raznovrsne snage emocija… ispunilo je prepunu dvoranu. Vladimir Babin se nije štedio kod izvedbi, a izabrao je da prije svake skladbe objasni publici što će izvesti ili kako zvuči originalna skladba, iz kojeg je razdoblja skladatelj, a što se htjelo postići transkripcijom… Daleko je teže između izvedbi objašnjavati i navoditi publiku, a onda se brzo koncentrirati na samo izvođenje. Zato je ovaj pristup bio zanimljiv i mlađoj publici koja ga je zaista pažljivo slušala.

U program je uvrstio 9 djela od toga i jednu praizvedbu.  Dan prije nastupio je u Osijeku sa širim programom dok  je zamoljen da u Našicama malo prilagodi program te je njegov koncert trajao malo preko jednoga sata,  a uvrstio je nekoliko bisova isprovociran pljeskom publike.

Iskreno se nadamo kako ćemo ga u našoj sredini imati prilike ponovno ugostiti kao voditelja stručnog usavršavanja i naravno, na koncertu kao klasičara ili jazz-pijanista (njegov CD “Jazzyland” je naišao na izvrstan prijem kod publike i kritike), a posebnost bi bio koncert naše dive, svjetski poznate vokalne solistice Radojke Šverko uz Vladimira Babina (CD – Croatia records, 2018).