Projekt triju glazbenih škola iz Đakova, Belog Manastira i Našica – Skladateljica mog zavičaja Dora Pejačević

Pozivamo Vas na zajednički koncert učenika iz tri projektne škole koji će se održati u srijedu, 27.11.2019. od 18 sati u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama.

 

Nositelji projekta u našoj školi su profesorice Sanja Vazdar i Kristina Brkić.

Tijekom trajanja projekta učenici su istraživali glazbu svog zavičaja kroz život i djelo hrvatske pijanistice i skladateljice Dore Pejačević. Kroz prezentacije, radionice, video uratke, plakate, izrađivanja razglednica i izvođenja skladbi upoznali su i jedni drugima približili ovu hrvatsku umjetnicu.

Učenici klavira Glazbene škole pri OŠ I. G. Kovačića, Đakovo i učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Našice uvježbali su nekoliko njenih skladbi koje će izvesti drugim učenicima u svojoj školi. Cijeli projekt se danima snima. Audio snimke su poslane Umjetničkoj školi Beli Manastir gdje će se održati glazbena radionica na satu Solfeggia s učenicima 5. razreda. Slušanjem glazbenih djela i analiziranjem notnoga teksta uočavat će i prepoznavati glazbene elemente poput melodije, harmonije, ritma, oblika, glazbenoga sloga i slično. 

Učenici su u sve tri škole poslušali ciklus klavirskih minijatura “Život cvijeća” op.19 te su izradili i jedni drugima poslati razglednice, po jednu za svaki cvijet iz ciklusa. Razglednice su izrađivali naši učenici pod vodstvom profesorice Kristine Brkić. U svim projektnim školama učenici će se upoznati sa životopisom i djelima Dore Pejačević te osnovnim karakteristikama stilskoga razdoblja kojemu ova hrvatska skladateljica pripada.

Projekt će završiti zajedničkim koncertom učenika iz sve tri projektne škole u koncertnoj dvorani glazbene škole Kontesa Dora u Našicama, u srijedu, 27.11.2019. od 18 sati. Posebnost ovog koncerta bit će ta što će učenici svake škole izvesti nekoliko skladbi Dore Pejačević kao i autorske skladbe na temu Dore Pejačević.

 

CILJEVI

Kroz projekt učenici će biti usmjereni na istraživački rad, razvijat će svoju kreativnost i upoznati važnost međusobne suradnje. Sudjelovanje u aktivnostima projekta potaknut će učenike na vrednovanje kulture i tradicije s naglaskom na glazbu, te formirati pozitivne stavove prema glazbeno-estetskim vrijednostima. Učenici će vidjeti kako se pomoću web alata mogu napraviti edukativni sadržaji i kroz njihovu će uporabu razvijati svoje informatičke vještine. Učenike će se kroz projekt motivirati na rad i razvijati osjećaj pripadnosti školi i na ovaj će se način ostvarivati i glavni ciljevi aktualne obrazovne reforme “Škola za život”.

 

OČEKIVANI REZULTATI

Tijekom projekta izradit će se materijali vezani za hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević. Aktivnostima projekta učenici će svoja stečena znanja predstaviti i izvan učionice. Prilikom posjete gradu Našicama organizirat će se koncert učenika glazbenih škola iz Našica, Belog Manastira i Đakova. Sudionici će na Dorin grob položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Projektom će se pokazati kako se putem eTwinning projekata uspješno može ostvariti suradnja učenika različitih škola i povezivati različite nastavne predmete zajedničkom temom. Ovaj eTwinning projekt je također ostvarivanje kurikularnog projekta Glazbene škole iz Đakova “Međuškolska suradnja glazbenih škola Slavonije i Baranje” i školskog projekta OŠ I. G. Kovačića “Boje, mirisi, okusi i zvukovi mog zavičaja”.