Poziv na koncert

Poštovani, čast nam je pozvati Vas na prigodni koncert kojeg u atriju Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu 27. svibnja 2021. organizira Osnovna glazbena škola Kontesa Dora i Tamburaško društvo „Dora Pejačević“ iz Našica povodom održavanja izložbe

Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine

(22. 4. 2021. – 18. 7. 2021.)

Koncert će započeti u 18 sati, a razgledanje izložbe uz stručno vodstvo bit će organizirano od 17 sati. S obzirom na ograničen broj sudionika ovoga događanja molimo obavezno najaviti dolazak na ovu adresu e-pošte!

Izložba je realizirana u partnerskoj suradnji Galerije Klovićevi dvori s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku, a sintetizira dosadašnja istraživanja likovne baštine plemićkih obitelji novovjekovnoga razdoblja na području istočne Hrvatske. 

Na izložbi se predstavljaju djela likovne umjetnosti vezana uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske (npr. Adamović, Cseh, Eltz, Odescalchi, Pejačević, Hilleprand von Prandau, Normann-Ehrenfels, Mihalović, Janković Voćinski, Janković Daruvarski…) koje su odigrale važnu ulogu na gospodarskom, političkom i kulturnom planu prostora današnje istočne Hrvatske. 

Njihove bogate zbirke umjetnina korespondiraju s najkvalitetnijim onodobnim kolekcijama i postavljaju našu povijest umjetnosti i kulture u direktan odnos s centrima kulturne i umjetničke produkcije Europe, a važan su dio istraživanja kojima se njihovi dvorci i kurije diljem Slavonije, Baranje i Srijema mogu obnoviti i uključiti u ponudu kulturnog turizma. Sveukupno je izloženo više od 200 izložaka – najveći broj slika, skulptura, nešto minijatura, grafika te predmeta umjetničkog obrta, iz javnih i privatnih domaćih te inozemnih zbirki.

Autorice izložbe:
doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak (Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek)
Silvija Lučevnjak, prof. (Zavičajni muzej Našice)

Program Klovicevi dvori Zagreb Glazbena škola 2021 (2)