Odjelu tambura dva Oskara znanja

 

          Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine Oskarom znanja nagradilo najuspješnije učenike glazbenih i plesnih škola i studente muzičkih akademija te njihove mentore. 

Svečana dodjela Oskara znanja najuspješnijim učenicima glazbenih i plesnih škola i studentima muzičkih akademija održala se 30. lipnja 2017. godine u 12 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

        Nagrađeni učenici te njihovi mentori Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica sudjelovali su na svečanoj dodjeli, a priznanja su primili: TAMBURAŠKI KOMORNI SASTAV od 9 članova i mentor Dean Kopri, mag.mus. i TAMBURAŠKI ORKESTAR  (30 članova) s dirigenticom Marinom Kopri, prof.

 

 

 

 

 

            Oskari znanja, najznačajnija priznanja u obrazovanju kojima se već trinaest godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi učitelji i nastavnici mentori, bili su uručeni učenicima i studentima koji su osvojili prvo mjesto i prvu nagradu na državnim natjecanjima glazbe i plesa.

            Skulpture Oskara znanja i ove godine izrađuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom „ August Šenoa “ iz Garešnice.

            “U današnjem svijetu iznimno je teško istaknuti sebe, svoj talent, svoje znanje i ljubav prema onome što radimo. Svi učenici i profesore danas ovdje okupljeni dokazujete da se rad i trud isplati. Dobiti Oskar znanja svima nama jako puno znači, a sam naziv nagrade upućuje na ono što bi trebala biti najveća vrijednost ovoga društva”, naglasio je Marko Antolković na svečanoj dodjeli Oskara znanja. Učenik glazbene škole Alberta Štige iz Križevaca, dobitnik dva Oskara znanja za osvojeno prvo mjesto u disciplini Trija i prvo mjesto u pjevanju na natjecanju glazbe i plesa, poželio je svim dobitnicima da uvijek u svome životu i radu osjećaju i nalaze nešto što će ih tjerati više i bolje.

 

            Oskare znanja, koje su izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji s učenicima Srednje škole „August Šenoa“ iz Garešnice, primilo je 106 učenika glazbenih i plesnih škola i studenata muzičkih akademija te 49 mentora.

            Priznanja i nagrade uručili su im ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i predsjednik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Ovo je svečanost na kojoj se slave znanje i vještine koje vam nitko ne može odnijeti i koje ćete prenijeti drugima. Po njima ste posebni u odnosu na druge. Svojim postignućima pokazali ste svoju izvrsnost – kazala je Jadranka Žarković-Pečenković, posebno zahvalivši mentorima na njihovoj strpljivosti i požrtvovnosti.

      

           

 

 

Dodjelu Oskara znanja i ove je godine pomogla i Hrvatska zajednica županija čiji je predsjednik Goran Pauk nagrađenima poručio da daju primjer da se trud isplati.

– Kultura i umjetnost daju pečat našoj zemlji. Vi pomičete granice društva na drugačiji način i dajete nemjerljiv doprinos našoj državi. Od vas mladih možemo puno naučiti – istaknuo je Pauk. Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin podsjetio je da od antičkih vremena umjetnost ima važnu ulogu u sustavu odgoja i obrazovanja.- Umjetnost je ono što ljude čini boljima, bogatijima, duhovnijima i sretnijima. Svojim radom i trudom došli ste do toga da ste najbolji, što je privilegija – kazao je Karin.

 

            Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić kazao je da danas kad dolazi do urušavanja sustava vrijednosti imamo mlade ljude koji svojim talentom i marljivošću pokazuju da postoji jedan drugi svijet gdje se cijeni rad, talent i odgovornost, što je važna poruka.-Nagrađeni trebaju biti simbol i primjer kao oni koji osiguravaju budućnost nacije i cijelog društva. Ovo što rade ovi mladi ljudi i njihovi mentori, to moramo svi raditi-rekao je akademik Kusić.

 

            Zašto su najbolji i proglašeni najizvrsnijima dio učenika pokazao je u glazbenom programu svečane dodjele Oskara znanja. Hrvatsku himnu otpjevala je sopranistica Ivona Bosančić, učenica Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita, na gitari je nastupila Dora Tupek, učenica Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, a predstavio su i kvartet saksofona, učenici Glazbene škole Jastrebarsko.