Obilježili smo 96.obljetnicu smrti “naše” Dore!

Velikim koncertom učenika i profesora OGŠ Kontesa Dora u Zagrebu  nastavilo se  obilježavanje obljetnice smrti.  Koncert pod nazivom “Kontesa Dora u Hrvatskome slovu”  je održan 5. ožujka od 19 sati u Dvorani Hrvatskoga sloga (Nacionalna i sveučilišna knjižnica). Ostvarena je suradnja Muzičke akademije Zagreb i naše škole pa je umjetničko vodstvo preuzela Eva Kirchmayer Bilić, a produkciju Daniel Kopri. Nastupili su nekadašnji učenici glazbene škole: Ana Jazbec, mag.musicol. i studenti MA Zagreb, Jasmin Ramić i Ana Šostar. Mezzosopranisticu s MA Katarinu Tomaš pratila je profesorica Eva Kirchmayer Bilić na klaviru. Naše snage bili su učenici solisti: Hana Knežević, Nuo Cheng, Luka Nađ, Mihaela Suk i Jakov Drozdek. Tamburaški orkestar izveo je pet kompozicija. Solist na klarinetu bio je profesor Ivan Krajačić pod dirigentskom palicom Marine Kopri. Orkestar i 28 malih tamburaša izveli su još dvije natjecateljske skladbe pod ravnanjem dirigenta Deana Koprija. Nabrojati možemo i mentore koji su postigli iznimno dobre izvedbe svojih učenika: Sanja Vazdar, Darija Vlajnić, Valentin Veljko Škorvaga, Snježana Bujanović Stanislav, Filip Fak, Višnja Sekula, Daniel Kopri i Dean Kopri.

Bila nam je čast što su u publici sjedile poznate ličnosti iz glazbenog života. Muzikologinja Zdenka Weber nam je čestitala na koncertu i dugogodišnjem trud oko promoviranja lika i djela Dore Pejačević. Prisjećala se okruglog stola muzikologinja, žena,  koje su imale predavanja u našičkom dvorcu na različite treme. Jedna je bila, naravno,  Dora Pejačević, pa žene u glazbi, Slavonski skladatelji itd. Organizatori su bili glazbena škola i Zavičajni muzej. Koncertu je prisustvovala Kristina Beck Kukavčić sa suprugom, kći skladateljice Ivane Lang, koja je sa cijelim timom imala i predavanje i koncert u našičkoj glazbenoj školi na temu “Biti žena skladateljica”.

Pogledajte PROGRAM koji je bio lijep i raznovrstan, s odličnim izvedbama sudionika.  Izmjenjivala su se originalna i obrađena djela Dore Pejačević kao i autorske kompozicije našičkih skladatelja, Daniela i Deana Koprija.