DORA PEJAČEVIĆ KAO VEZA IZMEĐU JAPANA I NAŠICA – Japanska ceremonija čaja i koncert umjetnika s dalekog istoka

NAŠICE – 133.godišnjica rođenja prve hrvatske moderne skladateljice Dore Pejačević, Dan istoimene Osnovne glazbene škole i 25.godišnjica diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana u Našicama, obilježeni su i egzotičnom japanskom ceremonijom čaja i koncertom proslavljenih umjetnika s „dalekog istoka“

U likovnom salonu u Našicama, u okviru ovogodišnjeg Memorijala Dore Pejačević , Dana Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora i 25.godišnjice diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, Našičani i Našičanke imali su rijetku priliku i zadovoljstvo doživjeti čuveni „Japanski čajni obred“ kojeg je predvodila Takakomaria Matsuki obučena u tradicionalni japanski kimono. Poseban je to način pročišćavanja duše i tijela koji, radi li se na pravi način, traje minimalno 4 sata, za koji obučavanje traje od 4 do 7 godina i na koji su obvezni dječaci koji su odlučili postati dio samostana. Iako ceremonija pripravljanja čaja, utemeljena u davnom 16.stoljeću, više nije toliko prisutna u svakodnevnom suvremenom životu, ostala je glavni predstavnik tradicijske japanske kulture. Uz pravi zeleni čaj, vrlo ukusan, ali ni blizu našem konzumnom čaju koji ima samo tragove matche, obrađenih listova, posjetitelji su imali priliku probati i tradicionalne japanske kolače od graha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po uspješno i šarmantno „obavljenoj ceremoniji“, majstorica čaja , Takakomaria Matsuki, posjetiteljima Koncertne dvorane Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“, potom se, predstavila i kao umjetnica. Uz izvedbu pjesme Dore Pejačević na hrvatskom jeziku kojom je osvojila našičku publiku, gošća iz Japana je, s pijanistima, Tomohirom Adachijem i Yoko Hamazaki, održala koncert japanske tradicionalne glazbe, za koji je, u znak zahvale, od domaćina na dar dobila med, „naš“ simbol zdravlja.

TEKST: Ivona Ćosić     FOTO: I. Ćosić

Preneseno s portala slavonski.hr