povijest

Osnovna glazbena škola u Našicama utemeljena je 1985. godine, kao dio obilježavanja 100. obljetnice rođenja prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. 1985. je ujedno i godina početka manifestacije Memorijal Dore Pejačević, jednog od temeljnih kulturnih programa našičke sredine.

Škola je počela raditi s dva odjela – glasovir i harmonika, a prvi profesor bio je Marijan Slakić. Godine 1989. otvoren je odjel tambure na kojemu su predavači bili prof. Marina Kopri i prof. Daniel Kopri, koji rade i danas.

Od samih početaka rada glazbene škole njezini se profesori aktivno uključuju u društveni i kulturni život Našica, te dugo godina djeluju kao voditelji raznih sekcija HKD “Lisinski” Našice, Gradske glazbe Našice te crkvenog zbora.

Od 1993. godine Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole sudjeluje na svim značajnim natjecanjima i smotrama tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Osvojio je više od 35 najviših priznanja na županijskim i državnim natjecanjima, a nagrađene su i četiri praizvedbe u interpretaciji dirigentice Marine Kopri. Dva je puta orkestar sudjelovao na završnom koncertu nagrađenih u okviru Natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji HDGPP-a.

Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole snimio je tri nosača zvuka na kojima nastupa s poznatim hrvatskim glazbenicima. Uz domaće, našičke izvođače, solistički su nastupali mnogi ugledni hrvatski glazbenici i glazbeni pedagozi – Kvartet “Klima”, Zagrebački solisti, Josip Klima, Snježana i Dragan Rucner, Mario Ivelja, Mladen Sedak, Vesna Jaić, Vera Svoboda, Josip Slam, Katja Markotić, Danijela Pintarić, Anđelko Krpan, Lidija Horvat Dunjko, Božena Svalina, Josipa Lisac, Goran Karan, Krunoslav Cigoj, Toni Cetinski, Vanna, Jelena Radan, Meritas, Ivana Plechinger i drugi.

Tamburaški orkestar sudjelovao na tri europska festivala mladeži u Španjolskoj, Švicarskoj i Norveškoj. Na svojim su gostovanjima članovi orkestra proputovali cijelu Europu, a posebno im je draga uspomena na audijenciju kod Svetog Oca Ivana Pavla II. u Vatikanu 1998. godine.

Nakon što je 2000. godine otvoren odjel puhača, a 2008. novi odjeli violine i gitare u školi radi 9+4 nastavnika, a učenici se obrazuju na odjelima tambure, harmonike, glasovira, puhačkih instrumenata (klarinet, saksofon, flauta) i početničkom solfeggiu. U Osnovnoj glazbenoj školi rade profesori (abecednim redom): Kristina Brkić, Daniel Kopri, Andrea Kopri, Dolores Koščak, Ivan Krajačić, Rajko Lončarić, Marijan Slakić i Darija Vlajnić. Odjel violine vodi vanjska suradnica Ileana Sucala, prof. koja je uposlena u HNKu Osijek, odjel gitare vodi vanjski suradnik Berislav Štimac iz Slavonskog Broda, koji radi i u Požegi kao profesor gitare, dječji zbor vodi Andrea Kopri, prof., a korepetitor je Dean Kopri, student Umjetničke akademije Odjela glazbene pedagogije u Osijeku, dok početnički solfeggio vodi profesorica OGŠ “Kontesa Dora” Romana Borš-Mačak iz Belišća, stalno zaposlena u glazbenoj školi Beli Manastir. Kako u ovom trenutku u glazbenu školu ide 155 učenika, ljetni dvorac Marka Pejačevića postaje tijesan za potrebe škole.

Za promicanje pedagoške teorije i prakse profesori Marina i Daniel Kopri 1997. godine primili su najugledniju pedagošku nagradu “Ivan Filipović”, a 2003. godine prof. Marina Kopri primila je godišnju nagradu HDGPP-a.

Škola je smještena u dvorcu izgrađenom za Dorinog brata Marka grofa Pejačevića, a okružuje ga zelenilo našičkog perivoja u kojem je svoje glazbeno nadahnuće od najranije mladosti nalazila i skladateljica Dora Pejačević.

Biografije Dore Pejačević
tekstove za MIC napisala je Koraljka Kos

Od 1. siječnja 2008. godine samostalno djeluje Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora” u Našicama. Prva ravnateljica je Marina Kopri, prof.

 

Pročitajte obavezno i ovaj tekst:

Nastanak i razvoj OGŠ Kontesa Dora, Našice -Završni rad- Dora Markuš, 2019.