XXIII. Memorijal Dore Pejačević – drugi dio

Drugi dio Memorijala održao se u četvrtak, 12. listopada 2017. u koncertnoj dvorani glazbene škole,  i ponovno su umjetnici iz dalekog Japana svojim dolaskom pokazali koliko cijene Doru, njenu glazbu i grad u kojem je stvarala.

Pijanistica Keiko Nishizu već je po treći put nastupila u našem gradu.

                Sinoć je izvela djela svojih omiljenih skladatelja (Chaminade, Debussy,  Severac), ali se čini kako je publika lijepo prihvatila upravo japanske kompozicije – tradicijske kompozicije obrađene na moderan način i djela mlađih kompozitora (M. Kato, Y. Sano, K. Yamada, T. Takemitsu, H. Kobayashi) . Pijanistica nas je vodila iz djela u djelo oslikavajući naslove  svojim melodioznim tonom, ritmičkim ili suptilnim onomatopejama, logičnim frazama  … Zanimljiv program i za učenike, mlade i neiskusne, kao i za posjetitelje, ljubitelje zvuka klavira. Posebne su bile reakcije učenika tamburaškog odjela kada su prepoznali temu Sakura (Japanska trešnja) koju su izvodili aranžiranu za tamburaški orkestar.  Sopranistica Yukari Miyajima priredila je ugodno iznenađenje izvedbom japanskih pjesama. Dvije dame publika je nagradila bogatim pljeskom i svojom disciplinom na koncertu.

                Glazbena škola nema sredstva koja bi olakšala financijski trošak umjetnika koji uporno dolaze iz dalekog Japana. Još se nadamo kako će Grad prepoznati bogatstvo koncerata (i za mali broj zaljubljenika u “ozbiljnu” glazbu) te će podići Memorijal na jedan viši nivo, organizirani,a ne kao slučajni dolazak umjetnika kako iz Hrvatske ili inozemstva.

                Hvala umjetnicama, Keiko Nishizu i Yukari Miyajima, na lijepom glazbenom doživljaju.

 

Podsjećamo kako je na Dorin rođendan, 10. rujna 2017. gostovao pijanista Tomohiro Adachi.

Foto: Mario Huj