U našem gradu obilježena je 136. obljetnica rođenja Dore Pejačević

U našem gradu obilježena je 136. obljetnica rođenja Dore Pejačević

Izaslanstva Grada, Zavičajnog muzeja i u ime Ogranaka Matice hrvatske Našice i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Osnovne škole Dore Pejačević i Srednje škole Isidora Kršnjavoga, položila su cvijeće i zapalila svijeće na Dorinom grobu 10. rujna 2021 u 11 sati.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako su Našice grad kulture, grad prve hrvatske i druge europske skladateljice Dore Pejačević te grad koji se ponosi uspjesima Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Dorinu “Canzonettu” izvela je profesorica Glazbene škole – violinistica Ivana Novaković.

„Danas smo odali počast našoj sugrađanki Dori Pejačević obilježavajući njen rođendan. Uvijek treba naglasiti kako je Dora Pejačević bila prva hrvatska skladateljica, te njoj u čast naša glazbena škola s ponosom nosi njeno ime. Glazbena škola Kontesa Dora, nositelj je brojnih državnih i svjetskih glazbenih nagrada, a promičući Doru i njene skladbe, promiče ime i našeg grada.” – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba napomenuvši kako je Grad Našice i grad kulture.

 

Dan Osnovne glazbene škole Kontesa Dora

Povodom Dorinog rođendana, ali i Dana Osnovne glazbene škole Kontesa Dora organiziran je 9. rujna 2021. koncert klavirskog dua Terezije Cukrov i Martine Cukrov Jarrett koji se održao u dvorani Hotela Park Panolija. Koncert je ujedno održan u sklopu 27. Memorijala Dore Pejačević, a nastupile su i bivše učenice našičke škole Hana Knežević i Ema Kovačević (klavir četveroručno). Izvele su djelo Karneval životinja: Labud i Finale Camille Saint-Saensa.

„Ovim događanjima proslavljen je Dan škole, a mi nastavljamo raditi prenoseći svakodnevno Dorina djela.” – rekla je ravnateljica glazbene škole Marina Kopri.

Izvor: Radio Našice i TVNašice