Tomohiro Adachi nastupio u našoj školi

Najavljivan koncert japanskog pijaniste Tomohira Adachia održan je 26. rujna 2013. godine u sklopu XX. Memorijala Dore Pejačević. Povod ovog koncerta bila je dvadeseta obljetnica diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske. Začetnik ovog projekta bio je prof. Daniel Kopri čija je realizacija u potpunosti financirana od strane gostujuće grupe koja je posjetila Hrvatsku počevši od Dubrovnika, zatim Splita, Šibenika, Plitvičkih jezera, Zagreba i na kraju završila posjetom Našica. Vrhunac događanja je ipak bio koncert Tomohira Adachija.

Gosti iz Japana dočekani su na željezničkom kolodvoru i odmah se uputili u pratnji profesora iz glazbene škole na Dorin grob gdje je mladi umjetnik položio cvijeće, a dvije najstarije glazbenice su upalile svijeće. Obilazak je nastavljen posjetom Dorinog paviljona gdje im je organiziran ručak (fiš-paprikaš i pečeni šaran) i organizirani obilazak Zavičajnog muzeja uz vodstvo ravnateljice Silvije Lučevnjak. Kako mu je bila i želja, Tomohiro Adachi je odsvirao dvije Dorine kompozicije na njenom klaviru. U koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, koja je bila ispunjena do posljednje mjesta, održan je koncert u trajanju od 75 minuta. Na programu su bila djela, kako je idejno i osmišljeno, hrvatskih i japanskih skladatelja: prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević, aktuelnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, pijaniste i skladatelja Božidara Kunca te japanskih kompozitora Kozaburoa Hiraija i Hajimea Okumure.Kvalitetu Tomohirova muziciranja prepoznala je publika i nagradila ga dugotrajnim pljeskom dok je na bis odsvirao skladbu japanskog skladatelja, veoma popularnog u Japanu.

Može se reći kako je karakteristika uspješnih izvedbi bila izvrsna dinamika, lijepo vođene melodije i fraze… mladog umjetnika (1983.godište, Osaka). Tomohiro Adachi je, poslije mature u Japanu, živio i studirao u Hrvatskoj u Lovranu u klasi prof. Evgeny Zarafiantsa. Kao solo pijanista nagrađivan je nekoliko puta na međunarodnim natjecanjima u Japanu, Hrvatskoj, Italiji i Njemačkoj. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

U sjećanje na našički koncert Marina Kopri je uručila umjetniku keramičku vazu pečenu u raku tehnici. Autor je gospodin Hanibal Salvaro, dugogodišnji organizator i voditelj keramičke kolonije Hinko Juhn u Našicama. Zahvaljujemo se gospodinu Salvaru na realizaciji njegove ideje. Na vazi su glagoljicom ispisana imena svih gostiju iz Japana:
MR TOMOHIRO ADACHI,
MR TAKUO IKEDA,
MS YOKO SUGASAWA,
MS TOYOMI SASAKI,
MS KEIKO KIMURA,
MS MIYAKO HARADA,
MS KAZUKO YORIFUJI,
MS MASAKO OKITA,
MS KAORI SAKAI

Goste smo darivali malim licitarskim srcima na kojima je ispisano Croatia i uramljenim slikama – kolaž u različitim bojama s likom naše Dore, autora profesora Marijana Slakića. Cjelodnevno druženje je završilo koncertom Tamburaškog orkestra uz soliste u hotelu Park pod nazivom Sakura (trešnjin cvijet). Gosti su otputovali autobusom iza koncerta za Zagreb jer su imali let za Rim i Japan. Kako pristižu pozdravi i zahvale za toplu dobrodošlicu i zadovoljstva oko događanja nadamo se daljnjoj suradnji.

Kako nam ne bi sve bilo divno i krasno pobrinula su se dva maloljetnika. I to se događa, na našu sramotu. Gospodin Takuo Ikeda, dopisnik (Staff Writer, The Nikkei Weekly) iz Tokya je napadnut kod velikog dvorca snimajući kamerom ljepote našeg grada. Dotični i kasnije prepoznati maloljetnici, htjeli su mu oteti kameru i Iphone pokušavajući ga srušiti na tlo. Spretan i brz bježao je od ljetne pozornice niz padinu do Novog dvorca. Slijedili su ga, a kad su nas vidjeli pod trijemom zaustavili su se na samo desetak metara iza njega i zamakli za dvorac. Tko zna u kojem pravcu. Pozvali smo policiju, gospodin je dao iskaz, a sa njegove snimke detektivi su uspjeli prepoznati mlade nasilnike. Imaju oko trinaest godina. Gospodin Takuo Ikeda ponio je lijepu uspomenu i suvenir iz Našica !!!!

Marina Kopri,prof.

foto: Robert Rigo, www.nasice.org

Program: TOMOHIRO (PDF)

Program: SAKURA (PDF)