Tamburaški orkestra Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaško društvo “Dora Pejačević” Našice u Ljubljani

 

Tamburaški orkestra Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaško društvo “Dora Pejačević” Našice s njihovim voditeljima – Danielom, Deanom i Marinom Kopri, boravio je u Ljubljani (Slovenija) 30. i 31. siječnja 2020. Na dvodnevnu turneju pozvani su  kao sudionici programa na otvorenju izložbe SALON SLAVONSKOG FIGURATIVNOG SLIKARSTVA  “Izidor Kršnjavi” iz Našica i od sugrađanina Srečka Perkovića. Domaćin susreta MOSTOVI KULTURA / MOSTOVI MED KULTURAMA bilo ima je Hrvatsko Društvo Ljubljana.

U program je tamburaški orkestar uvrstio skladbe kojima je vokalna solistica bila Lidija Horvat Dunjko (Zagreb) i učenici, violinisti srednje Glazbene škole “Franjo Kuhač” iz Osijeka – Petra Sušić i Tin Reba. Kao dirigenti orkestra Dean i Marina Kopri podijelili su raznovrsni program.

Izložene su slike pet slavonskih slikara koji svojim izričajem donosi u Sloveniju energiju hrvatske ravnice iz koje dolaze: Goran Lukić, Tihomir Maroević, Jura Perković, Srečko Perković i Dinko Županović.

U programu su sudjelovali i domaćini: učenici glazbene škole – Kristina Josić (flauta) i Marko Josić (gitara), poeziju – svoje stihove čitala je gospođa Katica Pavkić Špiranec te je zapjevala pjevačka grupa “Fijolice” (članovi MKUD Ivan Car),  a kroz sadržaj vodio je gospodin Milan Pavelić.

Koncert Tamburaškog orkestra i solista OGŠ i TD ostavljen je za kraj programa,  a izveli su Šostakovičev Valcer, Dorinu Canzonettu, Slavonijo moja, pjesmom me probudi Zdravka Šljivca, Časkanje za dvije violine i tamburaški orkestar Adalberta Markovića, Viljinu pjesmu Franca Lehara te za kraj jednu polku i slavonsko kolo. Nesputanim i gromoglasnim pljeskom orkestar je nagrađivan iza svake skladbe što se rijetko čuje na “domaćem” terenu. Domjenak uz ugodni razgovor, fotografiranje te čestitke i pohvale za tamburaški program protezao se začuđujuće dugo iza koncerta.

Hrvatsko Društvo Ljubljana darivalo je našičane obilaskom centra lijepe i uredne Ljubljane, vožnjom brodićem rijekom Ljubljanicom uz ugodnu vodičku i neizostavnim ručkom u Mc Donald’su. Noćilo se u C-Punkt hostelu. Najveća zahvala ide volonteru, brižnom gospodinu Milanu Paveliću koji je sve uspješno organizirao i trideset i šest putnika provelo je dva lijepa dana u sunčanoj Ljubljani.

Više fotografija pogledajte u galeriji!!