Svečani koncert i dodjela nagrade Deanu Kopriju povodom Dana HDGPP-a

Dean Kopri, mag.mus., dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u 2021. godini.

Svečani koncert u povodu Dana Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, održati će se u petak, 17. prosinca 2021. godine u 19:30 sati u dvorani Gradskom kazalištu Zorin dom, Domobranska 1 u Karlovcu.

Dean Kopri učitelj je tambure – hrvatskog nacionalnog glazbala u OGŠ Kontesa Dora iz Našica koju je na osnovnoškolskom nivou i sam pohađao i uspješno završio. Pedagoški uspjesi i događanja od 2019. godine do listopada 2021. koja su priložena u Prijedlogu za dodjelu Godišnje nagrade HDGPP-a, široko prelaze okvire ustaljene učioničke nastavne teorije i prakse.

Skupiti hrabrosti u sebi, izići iz svoje učionice i pokazati javno svoj rad – iskonske su vrednote kojima se može podičiti vrlo malo prosvjetnih djelatnika. Otvoriti dušu svojim učenicima željnima znanja i životnog iskustva, uživati u njegovom glazbenom i inom napredovanju, biti zahvalan što si u svom životu dobio mogućnost baviti se takvom uzvišenom profesijom kao što je rad s djecom i mladima, biti odgovoran prema radu, roditeljima, školi, svom hrvatstvu i samome sebi nepogrešivi je put zadovoljstva i uspjeha u najodgovornijoj djelatnosti pozitivnog ustroja svih civilizacija – PEDAGOGIJI, znanosti o obrazovanju i odgoju novih naraštaja. Dobitnik nagrade HDGPP-a Dean Kopri pedagoško-glazbena je posebnost koja u svom stručnom radu objedinjuje više sposobnosti: učitelj-mentor, korepetitor, dirigent, skladatelj i vokalni instrumentalni solist.

Volontiranje je njegova intuitivna humanitarna odrednica koja ga slijedi gotovo od prvih koraka putem brojnih javnih koncertnih nastupa.

Pridruženi je član Hrvatskog društva skladatelja. Kroz priloženo obrazloženje  može se vidjeti da su na svim prošlogodišnjim natjecanjima izvođene i njegove autorske skladbe (nagrađivane na natječajima). Kompozicije su to za bisernicu solo uz pratnju glasovira, komorni sastav od devet melodijskih linija i veliki tamburaški orkestar. Iste su svoje mjesto pronašle kao dio školske literature u nastavnom procesu.

Učitelj Dean Kopri čovjek je svestrane osobnosti. Svoju kreativnu narav i inteligenciju uredno isprepliće s današnjom digitalnom tehnologijom koju transparentno koristi za unaprjeđivanje pedagoške teorije i prakse. Vidljivo je to i po snimljenim i montiranim audio video zapisima kojima promovira Glazbenu školu, ali i kreativnim uradcima s kojima na bezazlen dječji način pokazuje svu ljepotu i zaljubljenost prema svojoj pedagoškoj profesiji koju je očito dobio kao genetsko naslijeđe svojih roditelja.

Zasigurno je jedan od rijetkih pedagoških djelatnika koji u svom trideset petogodišnjem životu i desetogodišnjem radnom stažu osvojio osam Oskara znanja. Djeca tamburaši naše Škole i predloženi kandidat za nagradu HDGPP-a svake su školske godine nezaobilazno sudionici Hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji HDGPP-a, MZO-a i AZOO.

Dirigentski-tamburaško-orkestralni posao ili obvezu, zadatak ili ljubav „preuzima“ 2019. godine. Već na svom prvom natjecanju – 57. državno u Zagrebu, osvaja 1. nagradu s orkestrom što se reflektiralo Oskarom znanja dodijeljenog 11.6.2019. godine. Isto prosinačko 57. natjecanje komornom tamburaškom sastavu donosi najvišu 1. nagradu te su muzicirali na Završnom koncertu pobjednika. U programu našeg komornog sastava izvođena je višestruko nagrađivana kompozicija Tamburaške  varijacije skladatelja Deana Koprija. Oskar je junacima dodijeljen na prvoj online dodjeli 26.2.2021. godine. Regionalno 58. natjecanje komornih sastava održano je u Našicama na kojem su naši učenici i mentor nagrađeni ponovno visokom 1. nagradom. Državni sraz nažalost nije održan zbog korona krize.

Tamburaški orkestar vođen sa svojim dirigentom natjecao se i na 59. državnom srazu u Zagrebu u travanj 2021. godine i nagrađen je s 99,70 bodova koji ga po osmi put dovode do Oskara znanja! Uslijedio je iznenadni poziv AZOO za snimanje druge online dodjele 17. Oskara znanja 24.09.2021. u Zagrebu.

Uspjesi na natjecanjima isprepleteni su gostovanjima i koncertima Tamburaškog orkestra i dirigenta Deana Koprija u Beču, Šopronu, Koljnofu, Zagrebu, Ljubljani, Osijeku te brojnim prigodama u Našicama što je i vidljivo kroz dokumentaciju uz Obrazloženje prijedloga. Posebno je dojmljiv bio cjelovečernji koncert Orkestra i profesora Glazbene škole u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 27.5.2021. godine. U izložbenom prostoru bila je postavljena i izložba „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“ s portretima plemstva i obitelji Pejačević te klavirom Dore Pejačević na kojem je izveden prigodni koncertni sadržaj.

Tradicionalno i neupitno Tamburaški orkestar našega grada Našica združen (od 1993. godine) s udrugom mladih tamburaša Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ i razigrane djece učenika ustanove OGŠ Kontesa Dora sudjeluje na natjecanjima Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe Osijek (MFUTG). Godina 2019. i 42. Festival bili su prvi doticaj „novog“ našičkog dirigenta s festivalskim propozicijama i ocjenjivačkim sudom eminentnih glazbenih dirigenata, skladatelja i pedagoga Siniše Leopolda, Zdravka Šljivca i Franje Batoreka. I ponovno, gotovo nezabilježena „biserna ogrlica“ nagrada tek „pridošlog“ novo ustoličenog dirigenta – šest najviših nagrada (priloženih u uvezanim diplomama) ne može riječima opisati vibracijsko emocionalni trenutak kojem smo svjedočili.

Kako bi se zadržao kontinuitet organizirano je profesionalno audio i video snimanje za 43. i 44. Festivala i opet je orkestar i dirigent pružio svoj doprinos uz još samo 5 orkestara. Snimka 43. MFUTG-a emitirana je na Slavonskoj televiziji u prosincu 2020. godine.

Uvidom u pedagošku, stručnu i glazbeno-životnu dokumentaciju na „svijetlo prijedloga“ za Nagradu HDGPP-a izranja sam zaključak: Učitelj Dean Kopri dijete je HDGPP-a – vođen i brušen kroz njegove besprijekorne organizacijske sadržaje (natjecanja, seminare, tiskovine…) Aktivni je sudionik istih još osmoškolskog uzrasta sudjelujući kao orkestralni svirač ili solist uz njegovu pratnju („Oj more duboko“ Tihomila Vidošića) u Dubrovniku 2001. godine te je nastavio i u studentskim danima s komornim sastavima Akademije umjetnosti Osijek.

Želim istaći Deana Koprija, djelatnika Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, zaslužnog za višegodišnje uspješno pedagoško djelovanje u području glazbenog odgoja, obrazovanja i kulture u našoj školi, Gradu Našicama i šire.

Iako u kolektivu pripada mlađoj generaciji učitelja, uspjesi su vidljivi po brojnim osvojenim nagradama, ali koje nisu uvijek jedino mjerilo uspješnosti pedagoga.

 

Ravnateljica Marina Kopri, prof.

********************

Na Danu HDGPP-a dodijelit će se Nagrada za životno djelo, Godišnje nagrade glazbenim i plesnim pedagozima koji su svojim djelovanjem i radom doprinijeli boljitku glazbenog i plesnog školstva, Posebna nagrada te Godišnja nagrada najuspješnijoj školi članici/ravnatelju u 2021. godini.

Važnu ulogu u djelovanju HDGPP-a zasigurno zauzimaju naši vrijedni pedagozi – kolege, kojima upućujem čestitke i zahvalu za ustrajnost i ljubav prema svom pozivu.

Uživati će se u sjajnom glazbenom programu i godišnjoj dodjeli nagrada i priznanja 17.12.2021.

HDGPP –  Glazbeni program i dobitnici nagrada »

Pokrovitelj: MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA REPUBLIKE HRVATSKE,

Frano Matušić, prof. – predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Voditeljica Uršula Tolj

program-dan-hdgpp-a-2021