Sva velika djela čovjeka nastala su u patnji, a ne blagostanju – 100. nagrada za našički odjel tambure

U Primoštenu, 9.ožujka 2013. na  51.hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa Tamburaški orkestar OGŠ “Kontesa Dora”, kao jedini predstavnik iz Slavonije, u disciplini orkestri pobijedio je u prvoj kategoriji osvojivši drugu nagradu s 97,40 bodova (0,60 do prve nagrade) i zaokružio broj nagrada svog dvadesetčetverogodišnjeg odjela na nevjerojatnih 100 nagrada!
Sudjelujući na različitim natjecanjima tamburaša u disciplinama solo tambura uz pratnju glasovira te komorni sastavi i orkestri, odjel tambure našičke glazbene škole, sa svojim profesorima, dokazuje kako se bez obzira na sve negativne trendove koji su vezani uz današnje mlade naraštaje, ali i uz društvo u cjelini, može doći do vrhunskih rezultata.

Skupiti hrabrosti u sebi, izići iz svoje učionice i pokazati javno svoj rad bez straha da će vas kritičari  javno “linčovati” (a to su najčešće oni u kojima  pedagoške i moralne vrline nisu zaživjele), iskonske su vrednote kojima se može podičiti vrlo mali postotak prosvjetnih djelatnika.
Otvoriti dušu svojim učenicima željnih znanja, uživati u njihovom glazbenom i inom napredovanju, biti zahvalan što si u svom životu dobio mogućnost baviti se tako uzvišenom profesijom kao što je rad s djecom i mladima, biti odgovoran prema radu, roditeljima, školi, svom hrvatstvu i samome sebi, nepogrešivi je put zadovoljstva i uspjeha u najodgovornijoj djelatnosti pozitivnog ustroja svih civilizacija: pedagogiji, znanosti o obučavanju i odgoju novih naraštaja! Djelatnici tamburaškog odjela ustrajali su u radu s nekadašnjim učenicima glazbene škole koji kao srednjoškolska populacija i članovi Tamburaškog društva i dalje sudjeluju u radu orkestra pa tako i na ovom Festivalu ili gostuju u gradovima diljem Lijepe naše i šire.
Analizirajući retroaktivno djelatnost i uvjete u kojima je odjel tambure djelovao, dolazi se do nepobitnog zaključka kako je sva velika djela čovjek izgradio u patnji, a ne blagostanju.
Prostorni problemi su pratili školu i odjel tambure od prvog dana (rad na više lokacija, proširivanje instrumentarija, žice, stalci, notni materijal, održavanje instrumenata, vlaga, grijanje…) kao i očekivana mogućnost zapošljavanja novih djelatnika odobrenjem Ministarstva. Sve su to bile otežavajuće okolnosti koje su usporavale razvoj Škole.
Otvaranje srednje glazbene škole, što je zbog iznimnih uspjeha profesora i njihovih učenika prirodan  slijed razvoja  jedne kvalitetne škole, obustavljeno je zbog povrata dvorca zakonitim nasljednicima.
Izmještanje Škole na nekoliko lokacija retrogradan je  proces koji je prisutan u mnogim sferama življenja današnjeg čovjeka!
Ljudi koji su cijeli svoj život posvetili radu s mladima i pokazali kako se uspjeh i zadovoljstvo ne mogu omeđiti materijalističko-političko-dogmatskim sferama, sigurno će imati snage u iznalaženju novih mogućnosti daljnjeg razvoja OGŠ  “Kontesa Dora” i Tamburaškog društva “Dora Pejačević”, a time i hrvatskog nacionalnog glazbala – tambure  u Našicama, Slavoniji, Hrvatskoj, Europi….!

Članovi orkestra: Barbara Bistrović, Stela Javorček, Dora Kurtek, Ivona Flam, Dora Kovačević, Tina Mikičić, Lara Šušak, Ena Horvat, Petra Potolovec, Tiha Zupčić, Petra Stražanček, Filip Kasapović, Nina Vukmirović, Božidar Černava, Marin Hasanović, Nikolina Pintarić, Alen Galinec, Filip Ćurić, Bruno Zahirović, Matea Miđić, Nives Lukačić, Kristijan Rajs, Benjamin Čejka, Luka Kolarić, Ana Jakšić, Mateja Mikičić, Renato Guljaš, Ivan Vulić,
Dirigentica: Marina Kopri, prof.
Pročelnik: Daniel Kopri, prof.

autor  fotografije: Dragoljub Siljanoski.