‘Ruža za Doru’ na početku Memorijala

U Našicama je, u povodu 126. godišnjice rođenja prve hrvatske skladateljice, počeo 17. Memorijal Dore Pejačević. Organizatori su Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Tamburaško društvo Dora Pejačević, Zavičajni Muzej Našice, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice i Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe Osijek. Program je počeo sinoć u Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Konetsa Dora.

S nekoliko riječi, okupljenima su se obratili ravnateljica Škole Marina Kopri u ime Organizacijskog odbora i našički dogradonačelnik Hrvoje Šleder. Prvi sadržaj ovogodišnjeg Memorijala bio je koncert klaviristice Ide Gamulin koja je u nešto više od sat vremena izvela djela Chopina, Lista, Papandopula te Ive Josipovića i naravno Dore Pejačević. Koncert je održan pod nazivom “Ruža za Doru”, a započeo je skladbama “Ljubica” i “Ruža” iz Dorinog ciklusa “Život cvijeća”.

Prvi put sam u malom dvorcu. Do sada sam obično svirala u Dorinoj sobi na njezinom Blüthneru i još sam prije nekoliko godina rekla da se na tom klaviru više ne smije svirati. Ne zato što je on “dao svoje” nego zato što je to doista muzejski eksponat i svugdje na svijetu bi ga zlatnom žicom zagradili da ga se može samo gledati. Prošli put mi je bilo žao, nakon što je ponešto bio restauriran, pedal je skoro otpao. Sada sam prvi puta svirala na novoj Yamahi i moram reći da jako lijepo zvuči u ovako jednom malom, zgodnom, akustičnom prostoru – rekla je Ida Gamulin.

Memorijal je nastavljen danas u podne kada su Izaslanstva Glazbene škole i Osnovne škole Dore Pejačević položila cvijeće i upalila svijeće na Dorinom grobu. Prigodni tekst o Dori Peječević pročitala je ravnatljica Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” Marina Kopri, a stihove pjesme Zapis na brezovoj kori Ante Gardaša pročitala je prof. Kristina Brkić. Od 18 sati, u povodu Dana škole, bit će održana Svečana sjednica Učiteljskog vijeća i Školskog odbora Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Od 19 sati, u spomen sobi Dore Pejačević Zavičajnog muzeja Našice, koncert “Dori za rođendan” na glasoviru, violini i violončelu izvest će Eva, Dora i Klara Sipina.