Organizirana je radionica: Muke i blagoslovi u glazbenoj školi

RADIONICA-Radojka Sućeska Ligutić,psihologica-4Glazbena  škola u Našicama organizirala je za roditelje učenika od 1. do 6. razreda RADIONICU:  “MUKE I BLAGOSLOVI U GLAZBENOJ ŠKOLI – Kako podržati dijete kako bi bilo uspješno i veselo u glazbenoj školi“. Radionica se održala u petak, 18.rujna 2015. od 17.30 sati, u koncertnoj dvorani. Radionicu je  vodila psihologica Radojka Sućeska Ligutić, mr. savjetnica. Odazvao se manji broj roditelja od očekivanog, ali prisutni roditelji aktivno su sudjelovali, slušali predavanje, postavljali pitanja  na koje im je psihologica, primjerima iz svoje prakse,  pomogla pronaći odgovore. Najčešća su pitanja bila: kako motivirati dijete za redovito uspješno vježbanje i redovito pohađanje nastave, kako pohvale djeluju na dijete, koje su prednosti bavljenja glazbom i da li je to korisno utrošeno slobodno vrijeme…  Za nastavnike teme su bile drukčija: Kompas za nastavnike – odnos nastavnika i učenika, zatim, nastavnik kao model inspiracije, pozitivne metode usmjerene na cilj/svrhu, pomoć kod treme itd. Na kraju ugodno provedenog podučavanja psihologica Radojka Sućeska Ligutić ostavila je i roditeljima i nastavnicima kratke tekstove pa za one roditelje koji su propustili radionicu objavljujemo jedan ponuđeni tekst, priču s zaključkom: „Nije li jednako strašno ubiti vrijeme tj. potrošiti ga, a ne napraviti ono zbog čega ga trošiš?“


RADIONICA-Radojka Sućeska Ligutić,psihologica****************************************************************************

Ljeto prođe, jesen dođe…Počela je i nastava u našim učionicama…

Jel’ ti čuješ što sviraš?

Ma, lijeva ruka, rekla sam, ne desna…

Sjećaš se, ton g – pa malo prije si ga odsvirao?

Hej, kud si odlutao? Već 5 puta ti govorim isto…

 

Zato predlažem osnovnu predvježbu za sve učenike: nošenje tanjurića s uljem jedan krug po školi!

Mislite da je ljetno sunce udarilo u glavu vašoj psihologici? Sve će vam biti jasnije kad pročitate skraćenu verziju indijske priče pročitane u hladu borova, uz šum morskih valova (V. Krmpotić: Vrline mira).

 

Nošenje ulja kroz Taksilu

 

U Taksili na sjeveru Indije, živio je mudar kralj. Nisu ga obuzimale ni želje, ni oholost. Vazda je bio usredotočen, smiren i pun razumijevanja za svakoga.

U šumi blizu grada živo je u samoći jedan isposnik kojem nikako nije polazilo za rukom da postigne mir i usredotočenje. Zato se zaputi kralju da ga upita za savjet.

Kralj mu obeća da će ga naučiti kako se postiže usredotočenost, ali zatraži da prije toga isposnik obavi jedan zadatak. Isposnik pristade.

Nato mu kralj dade zdjelicu vrhom punu ulja. “Noseći ovu zdjelicu ulja obiđi ulice Taksile, vrati se u dvor, ali tako da ne proliješ ni jednu jedinu kap. Ne izvršiš li zadatak ode ti glava.” Isposnik se uplaši, ali kako je dao riječ, drhtavom rukom uzme zdjelicu i krene.

Išao je beskrajno oprezno i polako. Strepio je od svakog prolaznika i kamena, svu je pažnju usmjerio na to da ne padne ili ne posrne. Satima je obilazio grad, ali nije primjećivao vrijeme. Oči su mu bile uprte samo u zdjelicu s uljem. Ta glava mu je visila o koncu!

Najzad je došao kralju i donio zdjelicu s neprolivenim uljem. Sav sretan isposnik reče:”Sad me pouči kako ću se usredotočiti!” No kralj ga zapita:”Kakav je kip na glavnom trgu? Koje su boje zidovi vijećnice? Koliko stabala je zasađeno na glavnoj ulici?” Isposnik se zaprepastio:”Gospodaru, niti sam vidio, niti išta čuo, osim ove zdjelice s uljem! Kako bi ti mogao odgovoriti?”

“Eto vidiš – naučio si što je usredotočenje. Kada se u svojim meditacijama i molitvama budeš tako zadubio u Boga, postići ćeš usredotočenje i saznat ćeš istinu za kojom žudiš!”

 

Dragi moj učeniče!

Dobra vijest je da ti ne visi glava o koncu, ako ti pažnja pobjegne dok sviraš, učiš ili vježbaš.

No, nije li jednako strašno ubiti vrijeme tj. potrošiti ga, a ne napraviti ono zbog čega ga trošiš?

Zato, dok sviraš, usredotoči se samo na muziku.

Ulje je muzika koja se ne smije proliti iz okvira određenog notama, ulica je tvoj instrument na kojem ne smiješ posrtati, pa makar išao beskrajno polako i oprezno. Osjeti svoje prste, slušaj zvuk svog instrumenta, pogledom prati note na papiru. Kad se svim svojim bićem usredotočiš na sviranje, vrijeme će ti proći neprimjetno brzo, nećeš primjetiti tko je ušao u sobu, kakve su boje zidovi u sobi.

 

No, saznat ćeš kako je to kad muziku doneseš cijelu, neprolivenu do svog i tuđeg uha. Cijelu – znači baš onakvu kakvu je osjetio skladatelj i zapisao prije mnogo godina, na nekom tebi nepoznatom mjestu. Ne proliješ li ni kap muzike saznat ćeš istinu o muzici. Muzika je vremeplov za putovanje u druga vremena i prostore, ali i u tvoje unutarnje prostore možda isto tako nepoznate.

Psihologica

Radojka Sućeska Ligutić

RADIONICA-Radojka Sućeska Ligutić,psihologica 3

 RADIONICA-Radojka Sućeska Ligutić,psihologica 2