Pripremni solfeggio za vrtićance

U Dječjem vrtiću „Maslačak“ u Belišću održan je zajednički koncert učenika pripremnog solffegia Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica i polaznika glazbene igraonice Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Belišća. Voditeljica skupina i inicijator ove suradnje je prof. Romana Borš-Mačak. Dok mali Našičani već nekoliko godina imaju glazbene radionice dva puta tjedno u Glazbenoj školi (pripremni solffegio za uzrast prvog i drugog razreda osnovne škole), belišćanski vrtić je od ove školske godine ponudio mogućnost pohađanja glazbene igraonice. Učenici se upisuju bez audicije, dakle nema nikakve provjere sposobnosti niti selekcije.

Prof. Romana je mišljenja da su početne razlike u sposobnostima pri upisu zanemarive, jer je cilj zajedničko muziciranje i radost, a ne kvalitativna provjera i ocjenjivanje. Upravo je motivacija kroz igru i pozitivno ozračje ono što djecu potiče da neopterećeno sviraju i pjevaju bez straha od neuspjeha.
Program rada temelji se na razvoju glazbenih sposobnosti, odgoju estetike i razvoju motorike učenika. Učenici sviraju melodijska i ritamska glazbala Orff instrumentarija. Igre uz pjesmu i plesovi su također sastavni dio edukacije.
Naučene sadržaje pokazali su na ovom koncertu i time obradovali roditelje koji su sa zanimanjem i radošću pratili (nekima) prvi javni nastup malih glazbenika.