Modest Petrovič Musorgski: Slike s izložbe

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

   TEMA – PROMENADA

 

 

 

Učenici i njihovi profesori OGŠ Kontesa Dora organizirano su boravili u Zagrebu 13. studenoga 2018. Autobusom su krenuli u 7 sati i stigli na koncert od 11.30 sati u Veliku koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Učiteljsko vijeće glazbene škole izabralo je ovaj glazbeni događaj – Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

 

Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije dirigirao je Alan Bjelinski. Na početku, prije koncerta objasnio nam je što je to simfonijski orkestar, kakav je to “organizam” te da se dijeli na 4 sekcije, koji instrumenti sviraju u orkestru, od čega su građeni i kako zvuče… lijepo i poučno! Publika je nagradila izvođače bogatim pljeskom. Izvedba pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog bila je na visokom nivou. U publici su bili najmlađi vrtičarci iz Zagreba. To im je bio prvi koncert, a zaista su bili mirni i pažljivi… pohvala za dobru motivaciju ide tetama! Uglavnom su se koncertu odazvale glazbene osnovne i srednje škole. Dirigent je tražio odgovor iz publike pa smo dovikivali svoje gradove: Valpovo, Osijek, Vinkovci, Našice…

 

Uvijek imajući na umu i vodeći računa o interesima i željama mladih te prateći nastavni plan i program, Hrvatska glazbena mladež (HGM) pažljivo odabire sadržaje sa željom da svaki učenik u njemu pronađe svoj glazbeni interes. Ciklus Glazbene mladeži omogućava učenicima viših razreda osnovnih i srednjih te glazbenih škola da tijekom školske godine u suradnji s profesorima posjećuju koncertna događanja te tako proširuju znanja stečena kroz nastavu.

Nakon koncerta išlo se na ručak u Mc Donald’s Pothodnik od 13 sati. Pješke se obišao strogi centar – Tomislavac, Trg bana Josipa Jelačića gdje se i fotografiralo.

 

Dan otvorenja sajma knjiga Interliber 2018. podudarao se sa danom koncerta te se uputio 61 putnik na Velesajam u 5. i 6. paviljon. Obilazili su se štandovi po grupama u pratnji profesora. Obilje ponude bio je veliki problem, ali svatko je nešto pronašao za sebe po povoljnim cijenama. Nitko se nije izgubio, nije bilo neugodnosti. Iskreno se nadam kako je svaki odlazak poučan, ne samo po glazbenoj izvedbi nego i po snalaženju u životnim prilikama mladih ljudi!

Umorni od hodanja prijala nam je vožnja do Našica gdje smo stigli u 21.30.

……………………………………………….

U svom 41. izdanju Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se od 13. do 18. studenoga na Zagrebačkom velesajmu, tradicionalno u paviljonima 5 i 6 u kojima će se predstaviti više od 300 izlagača. Osim knjiga najrazličitijih žanrova i za sve uzraste, popratni sajamski program uključuje druženja s autorima, čitaonice, aukcije, kvizove i stručna predavanja, a novost je Sajam svjetskog obrazovanja na kojemu će se svi zainteresirani moći informirati o školovanju i jezičnim tečajevima u inozemstvu

“Brojni naslovi svjetski poznatih bestselera i književne spisateljske zvijezde, najopsežnija ponuda stručne i poslovne literature, udžbenika i ostalih pomagala za učenje te mnoštvo knjiga za najmlađe samo su komadić slasnog kolača koji se nudi na najboljem književnom sajmu u okruženju”, navodi se u najavi 41. Interlibera.

sdr