MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ – U čast prve moderne hrvatske skladateljice, simbola grada

NAŠICE – Od 1985. godine, kada je, 10.rujna, uz 100. godišnjicu rođenja prve moderne hrvatske skladateljice Dore Pejačević, osnovana Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora”, u Našicama se ponovno probudio i interes za djelo i lik ove velike nacionalne umjetnice. Od tada, svake godine, u organizaciji Grada i brojnih kulturnih institucija, traje i obilježavanje svih važnih datuma vezanih uz Doru Pejačević.

10.rujna, rođendan prve moderne hrvatske skladateljice, Dore Pejačević, rođendan je i Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“, u Našicama, osnovane 1985. godine, uz 100.obljetnicu Dorina rođenja. Osim toga, dan je to, i od kada se u gradu ponovno probudio interes za djelo i lik ove velike nacionalne umjetnice, i od kada, svake godine, u organizaciji Grada Našice i brojnih kulturnih institucija, traje i obilježavanje svih važnih datuma vezanih uz Doru Pejačević.

Ovogodišnji Memorijal počeo je predavanjem „Klaviri u našičkim dvorcima obitelji Pejačević“ muzikologinje Vilene Vrbanić, nastalim kao produkt istraživanja za doktorski rad. „Predavanje je to posvećeno Dori za njen 133.rođendan, ali i klaviru na kojem je počela svirati s nepunih 12 godina, a kasnije i skladale, te klaviru na kojem je, osim Dore, muzicirao i jedan od najvećih svjetskih pijanista, Arthur Rubinstein.“, upoznala je predavačica. Prigodan program nastavljen je, potom, pijanističkim recitalom Tomohira Adachi-a, talentiranog glazbenika i predsjednika „Japansko-hrvatskog glazbenog društva u Tokiju“, kojim je, uz Dorin rođendan, obilježena i 25. godišnjica diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana. Na programu su bile skladbe Chopina i Mompoa, te, publici posebno atraktivne, skladbe Dore Pejačević i japanskih skladatelja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publiku su i izvođače, u ime domaćina i organizatora, pozdravili gradonačelnik, Josip Miletić i ravnateljica glazbene škole, Marina Kopri, koja je, tom prigodom, između ostaloga, rekla „ Posjet japanskih umjetnika zaljubljenih u Doru, njen rad i grad Našice, poseban je događaj. Potvrda je to Dorine veličine kao umjetnice, ali i sjajna prilika za promociju Našica, Slavonije i Hrvatske, jer, naši prijatelji iz Japana, posjetit će još i Dubrovnik i Zagreb, a to nas vrlo veseli“. Memorijal Dore Pejačević nastavljen je komemoracijom na Dorinom grobu. Uz prvog čovjeka grada, gradonačelnika Našica -Josipa Miletića, Marinu Kopri, ravnateljicu Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora”, Silviju Lučevnjak ravnateljicu Zavičajnog muzeja Našice, počast velikoj skladateljici odali su i učenici glazbene škole i brojni Našičani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Dora kao simbol grada još uvijek nije dovoljno prepoznata i istaknuta i u tom je smislu potrebno još puno raditi. Pomoći će nam u tome i veliki ciklus obnove kulturne baštine koji, uz obnovu kapelice obitelji Pejačević, uključuje i obnovu Dorinog groba na kojem su radovi već započeli. Također, promišlja se i o novom korištenju Zavičajnog muzeja Našice, novoj muzeološkoj koncepciji u kojoj će priča o obitelji Pejačević ali i priča o Dori biti još snažnije naglašena. ” istaknula je, tom prilikom, Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice. Ovogodišnji dani Dore Pejačević u Našicama zaljubljenicima u kulturu ponudit će još i egzotičnu japansku cermoniju čaja i koncert glazbenih gostiju s dalekog istoka.

 

 

TEKST: Ivona Ćosić      FOTO: I. Ćosić

Preneseno s portala: slavonski.hr