Matica hrvatska Našice predstavila se u Vukovaru

U Vinkovcima i Vukovaru, do kraja ovog mjeseca, traju 9. Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Čast da otvore program u Vukovaru pripao je Našičanima. Naime, prvi sadržaj vukovarskog ogranka bilo je gostovanje Ogranka Matice Hrvatske Našice i predstavljanje rada u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorcu Eltz. Goste su pozdravili predsjednik i potpredsjednica Matice hrvatske Vukovar Dražen Živić i Lidija Miletić. Programu je bila nazočna i Dragica Holoker-Radumilo, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine Grada Vukovara. Uvodno izlaganje o aktivnostima našičkog ogranka Matice hrvatske, kroz video prezentaciju, održala je predsjednica našičkog ogranka Silvija Lučevnjak. Program je održan pod nazivom ’90 godina poslije Dore’, pa je tako dio svog predavanja posvetila i Dori Pejačević. O Dori i njenom naslijeđu govorio je i profesor Marijan Bakač predstavivši publikaciju našičke Glazbene škole ‘Kontesa Dora Pejačević – tragovima prve hrvatske skladateljice’.

U Vukovaru su bili i učenici našičke glazbene škole, članovi Tamburaškog orkestra, koji su upratnji svojih profesora i dirigentice Marine Kopri, u dvorcu Eltz izveli kraći program. Kao solistica na violini nastupila je Tatjana Pernicki, uz klavirsku pratnju Rajka Lončarića. Domaćini su bili izuzetno zadovoljni izvedenim programom kao i predstavljanjem Matice hrvatske Ogranka Našice.

Predsjednik Matice hrvatske Vukovar Dražen Živić rekao je kako su i Matica i Glazbena škola obogatili Vukovar.
– “Pružili su nam jedan izuzetan užitak u riječi, slici i u zvukovima. Mi smo uistinu zahvalni što je Ogranak Matice hrvatske Našice prihvatio biti dijelom 9. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko – srijemskoj županiji, a onda posebno što nas je svojim programom obogatio i predstavio se ne samo kao Ogranak ili kao Glazbena škola, nego kao ljudi koji žive i rade u Našicama. Imaju veliko bogatstvo da na svojoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini razvijaju taj grad i zapravo ga čine jednim vrlo značajnim kulturnim središtem ove naše Slavonije. Siguran sam, slušajući ove mlade koji su prekrasno muzicirali, da se ne samo glazbena i kulturna nego i općenito za budućnost Našica ne moramo bojati. Našice imaju jedno jamstvo da će vrijeme koje dolazi biti obogaćeno jednim izuzetno kvalitetnim kulturnim radom na opći boljitak svih onih koji žive u Našicama” – rekao je Dražen Živić.   Iskazao je nadu da će izvrsna suradnja s našičkim ogrankom Matice hrvatske biti nastavljena i ubuduće, a pozvao je i profesore Marinu i Danijela Kopri da sa svojim učenicima održe cjelovečernji koncert u Vukovaru.

Silvija Lučevnjak prokomentirala je kako je ovo bila jedna izuzetno ugodna večer na kojoj su se članovi Matice susreli i s nekim starim prijateljima, ali su stvorena i nova prijateljstva.
– “Razgovarano je i o budućoj suradnji, Našice i Vukovar nastavljaju surađivati posebno preko ogranaka Matice hrvatske i ta bi suradnja ubuduće trebala biti još i bolja. Nismo preblizu, ali nismo ni tako daleko i moramo se nastaviti posjećivati i razmjenjivati iskustva i sadržaje” – rekla je Silvija Lučevnjak.
tekst i foto: Robert Rigo, www.nasice.org