Koncert Našičkog odjela Tambure u Tešnju

Susret Hrvata

Koncert Našičkog odjela Tambure u Tešnju

Na poziv Hrvata iz Tešnja (Federacija BIH), odjel Tambure našičke glazbene škole Kontesa Dora, upriličio je posebnu koncertnu večer.

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, osnovano je 1902. godine radi pomaganja đacima, zanatlijama i studentima, a do zabrane rada od strane jugoslavenskih vlasti 1949.godine, pomoglo je školovati oko šesnaest tisuća mladih, među kojima su bila i dva dobitnika Nobelove nagrade – Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

Obnoviteljska skupština HKD-a Napredak, održana je 1990. godine u Sarajevu u svrhu i korist zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, na cijelom području Bosne i Hercegovine.

„Napredak“ danas ima podružnice svojih povjerenstava u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Zbog toga je još veći motiv učenika i profesora našičke glazbene škole, za održavanjem koncerta u Tešnju.

Dva nagrađena komorna sastava s netom održanog Državnog natjecanja glazbenih škola – tamburaško-klavirski trio mentorice prof. Sanje Vazdar, i tamburaški nonet mentora prof. Deana Koprija, pokazali su sve instrumentalne mogućnosti hrvatskog nacionalnog glazbala –  tambure.

Tamburaški orkestar alikvotnog savršenstva „hrvatskih svetih tambura“, uvijek je pronalazio put do Duše poniznog čovjeka, pa je ispunjena koncertna dvorana tešanjskog Centra Kulture, dugotrajnim pljeskom to i potvrdila.

Solističku potporu glazbenom biseru, upotpunili su Jakov Drozdek, učenik odjela violine našičke škole, i vokalna solistica Helena Dadić, Tešanjka a sada studentica u Osijeku.

Snježna mećava nije mogla spriječiti susret Hrvata iz Tešnja i Našica, iako se zbog klimatske nepogode, klapa iz Omiša – koja je također trebala sudjelovati u koncertu, nije uspjela kombijem probiti kroz snijegom zatrpanu Bosnu.

Duh grada Našica i prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević (sve tri izvođačke skupine – trio, nonet, i orkestar u svoj su program uvrstili i skladbu svoje sugrađanke), prvi puta je prenesen koncertnim sadržajem u Tešanj, grad u kojem Hrvati nisu i ne mogu zaboraviti tko su bili prije, tko su sada, a to ih onda neupitno vodi u svjetliju budućnost!

Tešanjska epopeja, za dirigenticu tamburaškog orkestra i ravnateljicu OGŠ Kontesa Dora, moju skromnost, ali neupitno i učenike 133. puta nagrađenog odjela Tambure, prihvaćena je kao nagrada za uspješno prvo polugodište školske godine, ali i duhovito snimanje životnog filma: „AUTOBUS U SNIJEGU“.

 

Daniel Kopri, prof.