Izniman glazbeni doživljaj i promocija hrvatskih skladatelja

Našice, petak, 2. ožujak 2018.

  1. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Koncertna dvorana Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica

Koncert proslavljenog Gudačkog kvarteta Rucner

Izniman glazbeni doživljaj u slušanju vrhunskih profesionalnih glazbenika, obilježje je četvrtog koncerta 24. memorijala Dore Pejačević s kojim se nastavilo obilježavanje 95. obljetnice smrti naše sugrađanke, neponovljive kontese Dore Pejačević.

Izvrsna prezentacija i pomno odabran program za našičku publiku, tako hrvatski s hrvatskim zvukolicima i tako svjetski s Gershwinom, Piazzollom…

Koncertu je prisustvovao predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, gospodin Dragan Vulin i prvi čovjek Grada Našica, gradonačelnik  Josip Miletić. Prisutnima su se obratili  prigodnim riječima. “Povijesne crtice o 95. obljetnici smrti Dore Pejačević” dotaknula je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, profesorica Silvija Lučavnjak.

Značajni je pokrovitelj Memorijala Osječko-baranjska županija, ujedno i osnivač glazbene škole, kojoj slijedi zahvala, jer  je prepoznala veličinu kulturno-umjetničkog nasljeđa koje nam je nesebično darovao sin majke Dore – Theo von Lumbe. Frekvencije Grada Našica bile su plodno tlo u koje je Dora zasadila svoje glazbeno cvijeće, a prepoznato je u glazbeno-umjetničkim oazama svjetske kulture.

Uvertira u koncert Gudačkog kvarteta Rucner, kako je i najavila ravnateljica glazbene škole Marina Kopri, bilo je prikazivanje SPOT A “Mala Slavonska rapsodija” u čijem je projektu sudjelovala cijela obitelj Rucner: mama Snježana, otac Dragan, kćerka Ana i sin Mario, te naravno, članovi kvarteta: Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković. Spot je sniman u Slavoniji i Baranji na području Đakova, Osijeka, Vukovara i u baranjskom Kopačevu. Kao središnja tema odabrani su konji ergele Đakovo.

Program je uz izvanrednu Malu slavonsku rapsodiju Tomislava Uhlika, pomno odabran. Skladatelji Krešimir Herceg, Emil Cossetto, Josip Mihovil Stratik, Dora Pejačević  bili su usklađeni s zanimljivim i sjajnim skladateljima  Astorom Piazzollom, Georgom Gershwinom i  Wolfgangom  Schreoderom. Njegova je “šaljiva”  Eine klaine Lachmusik zabavila publiku, a 1. je stavak, za bis, Kvartet ponovio na veselje publike.

Gost koncerta bio je Miroslav Majić, djelatnik i učitelj klavira u OGŠ Kontesa Dora te su izveli Adagio iz Klavirskog kvarteta Dore Pejačević u d-molu op.25. U zimskoj čaroliji članovi Kvarteta i domaćini položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Dore Pejačević.

“Dvadeseta obljetnica Gudačkog kvarteta Rucner i 40 godina umjetničkog rada Snježane i Dragana – 40 godina ljubavi prema muziciranju, beskrajna ljubav prema glazbi i životu, više od 600 koncerata, više od 200 gostujućih glazbenika i oko 90 praizvedbi ono je što vjerno opisuje Gudački kvartet Rucner ” (HRVATSKO SLOVO, 23. veljače 2018.).

Pokrovitelji koncerta: Osječko-baranjska županija, Grad Našice, Ljekarne Sokač-Osmak

Marina Kopri,prof.

 

FOTO: Dragoljub Siljanoski