IZLOŽBA radova na temu “Dora Pejačević”

Osnovna glazbena škola Kontesa Dora je u sklopu 24. memorijala Dore Pejačević organizirala otvaranje izložbe „Velikani hrvatske prošlosti“ s motivom „Dora Pejačević“ u holu Osnovne škole Dore Pejačević u Našicama. Ovu izložbu postavila je Osnovna škola Grigora Viteza i dječji vrtić Iskrica iz Zagreba koji su bili organizatori likovnog natječaja na koji se javilo gotovo 2. tisuće radova s likom “naše” Dore.

Ostvarila se suradnja pa su našički učenici i njihovi nastavnici gostovali u Zagrebu 8. prosinca 2017. na dodjeli diploma nagrađenim radovima. Kao poveznica – Dora, glazba, Našice, klavir, violina, portreti … koncert su održali solisti glazbene škole, grupa pjevača i tamburaški orkestar. Izveli su većinom djela Dore Pejačević. Tada se i dogovorilo o postavi izložbe u Našicama.

Uzvratna suradnja ostvarila se o 95. obljetnici smrti Dore Pejačević, u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. godine: djecu, goste i učitelje pozdravila je ravnateljica OŠ Dore Pejačević Jasminka Falamić, a zadovoljstvo suradnjom izrazile su i ravnateljica glazbene škole Marina Kopri, ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić Snježana Kanđera i gošće iz Zagreba, ravnateljica OŠ Grigora Viteza Vlatka Kovač i ravnateljica dječjeg vrtića Iskrica Renata Grdić. Svi skupa su čestitali te zapljeskali nagrađenoj učenici iz OŠ Dore Pejačević i dječjeg vrtića Zvončić iz Našica čiji su radovi izabrani kao jedni od najljepših, a čestitke su upućene i njihovim mentoricama.

Nakon izložbe, obilježavanje Memorijala Dore Pejačević nastavljeno je u koncertnoj dvorani glazbene škole gdje su profesori i učenici glazbene škole Kontesa Dora upriličili koncert na sam dan smrti (5. ožujka) pod nazivom „Mi volimo Doru“. Na početku je publiku pozdravila ravnateljica glazbene škole Marina Kopri, a nekoliko važnih informacija o Dorinom životu i smrti pročitala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Program se sastojao od 19 točki, većinom kraćih djela poznatih skladatelja, koje su bile idealnog trajanja za kontinuirano održavanje pažnje publike. Odabir skladbi literalno-pjesničkog izričaja i povijesnih crtica otkrio je neizmjernu ljubav koju su svojim koncertnim izvedbama osvijetlili sudionici svečanosti  štujući tako Dorinu glazbu i duhovno nasljeđe koje nam je darovala.