Gostovali smo u Zagrebu!

Osnovna škola Grigora Viteza i Dječji vrtić Iskrica iz Zagreba, drugu su godinu zaredom organizatori i kreatori likovnog natječaja, odobrenog od strane MZIO i AZOO Republike Hrvatske, s ciljem promicanja interesa za hrvatsku povijest i razvoja likovnih i vizualnih kompetencija. Spomenuti natječaj nosi naziv Velikani hrvatske prošlosti. Ove godine tema je bila “naša” Dora Pejačević. Bili smo izuzetno počašćeni pozivom da na svečanosti glazbenim izričajem pridonesemo osvrt na ovu iznimnu skladateljicu.

Odlučeno je!

Tamburaški orkestar od 31 člana, odabrana grupa pjevača od 12 članova i solisti Lana Prišć – bisernica, Jelena Mataija – klavir, Mihael Ferčec – klavir, Helena Vulić – violina i mentori Sanja Vazdar, Darija Vlajnić, Daniel Kopri, Dean Kopri, Ariana Škrinjar, Luka Pavleković i Marina Kopri uspješno su predstavili rad škole.

  1. prosinca 2017. nastupili smo s polusatnim programom na svečanoj dodjeli priznanja školama, mentorima i autorima najuspješnijih likovnih uradaka. Organizatorica, ravnateljica DV Iskrica Renata Grdić napisala nam je po povratku iz Zagreba: “Ideja da nam dođete mi je pala na pamet istog trena kad smo se odlučili za ‘motiv’ ovogodišnjeg natječaja  Velikani hrvatske prošlosti. Osim velikog broja neopisivo kreativnih likovnih radova, sva ta djeca su o Dori Pejačević nešto naučila – o njezinom životu, osobnosti i o stvaralačkom radu i njezinoj ljubavi prema Našicama. Glazba koju ste nam poklonili, čisti je dar, a njome ste predstavili svoj osobni rad na prekrasan način!”

 

Bio je dobar odaziv nagrađenih, ležerna konferansa  i topao završetak svečanosti kada su vrtičanci plesali kolo na našu Presjekaču. Najviše su veselom ugođaju pridonijele  izvedbe kompozicija “Zvončići” i čestitke orkestra i pjevača. Bili smo okruženi Doricama – stotinu izloženih radova s likom “naše” Dore… Primili smo uramljeni rad djevojčice iz vrtića kao zahvalu, a koja danas krasi učionicu violine. Za uzvrat, za sjećanje na našu školu, poklonila je ravnateljica Marina Kopri uramljene prepoznatljive fotografije  Dore Pejačević iz 1905. godine, dvije slike za dvije različite ustanove (osnovnu školu i vrtić, organizatore). Našičani, OŠ Dore Pejačević i Dječji vrtić Zvončić, su bili uspješni pa se kod uručivanja nagrada čuo orkestar,  “otprašio je tuš u E-duru!” na iznenađenje i odobravanje prisutnih.

 

Na povratku kući pratila nas je kiša, ali ne i u Zagrebu. Uspjeli smo prošetati ukrašenim Zrinjevcem … kupiti adventske suvenire, te pojesti fritule i popiti kuhano vino (samo mi, odrasli!). U Arena centru smo šopingirali … i od 19 sati pogledali reviju Disney on ice koja je dojmila učenike, jer poznaju i likove i glazbu pa su zdušno pljeskali. Zabavljali su nas i imali plesači u publici… toliko su bili zanimljivi, oduševljeni što se mogu kretati i plesati na glazbu, a većina ih je bila kostimirana u junake  … Milina.

 

Organizirano smo posjetili Arenu Zagreb Disney on Ice  show „Čarobna kraljevstva“. Najdraže Disney priče i bajkoviti svijet Disney čarolije na ledu moskovskog cirkusa! Burno smo nagradili pljeskom glavne likove predstave Čarobna kraljevstva,  omiljene sestre Elsu i Annu iz najgledanijeg animiranog filma svih vremena – “Snježno Kraljevstvo” (Frozen). I ovaj put su nas podsjetili kako prava ljubav dolazi iznutra i kako smo svi junaci svoje priče. Doživjeli smo uzbuđenje uz  Aute i pogledali  Munjevitog Jurića u utrci na ledu, a nitko se nije sudario! Uronili smo u pustolovinu uz Arielu, malu sirenu, princezu morskog kraljevstva …  i sveprisutnu glazbu! Od kotača do valova, preko ledenih brjegova do beskraja, najdraži Disney trenuci oživljavali su pred našim  očima u četiri nezaboravne priče za djevojčice i dječake, naše učenike. Ali i za nas nastavnike, nas starije koji imaju maštu i koji se nisu zaboravili zabavljati!

 

PROGRAM:

 

  1. Dmitrij Šostakovič-obrada Daniel Kopri: Valcer
  2. Dean Kopri: San

    Lana Prišć, učenica 2. razreda glazbene škole – solo bisernica uz Tamburaški orkestar

    Mentor: Dean Kopri, mag.mus.

  1. Boris Krnic: U kućici patuljaka

    Jelena Mataija, učenica 3. razreda glazbene škole – klavir

    Mentorica: Darija Vlajnić, mag.mus.

  1. Dora Pejačević: Majčica, moj anđeo

    Grupa pjevača uz pratnju Tamburaškog orkestra

  1. Dora Pejačević: Baka i dijete

    Grupa pjevača uz klavirsku pratnju Darije Vlajnić, mag.mus.

  1. Dora Pejačević: Impromptu

    Mihael Ferčec, učenik 6. razreda glazbene škole – klavir

    Mentorica: Sanja Vazdar, prof.

  1. Dora Pejačević-obrada Daniel Kopri: Canzonetta

    Učenica Helena Vulić – solo violina uz Tamburaški orkestar

    Mentorica: Ariana Škrinjar, mag.mus.

  1. *** tradicional: Zvončići

    Grupa pjevača uz Tamburaški orkestar

  1. ***tradicional: Mi želimo vam čestit Božić

Grupa pjevača uz Tamburaški orkestar

 

Dirigentica tamburaškog orkestra: Marina Kopri, prof.

Tamburaški orkestar pripremio: Daniel Kopri, prof.

Grupu pjevača pripremio: Luka Pavleković, mag.mus.