DAN GLAZBENE ŠKOLE KONTESA DORA U NAŠICAMA

U sklopu obilježavanja Dana škole priređeno je polaganje cvijeća i paljenje svijeća pokraj Dorine biste u perivoju ispred dvorca obitelji Pejačević na kojemu su nazočili gradonačelnik Josip Miletić, djelatnici OGŠ Kontesa Dora, djelatnici Zavičajnog muzeja Našice, predstavnici Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ Našice, Ogranak Matice hrvatske Našice i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama.

U večernjim satima od 19 sati održan je koncert pod nazivom „Dori za rođendan“ na kojem su nastupili djelatnici OGŠ, Ivan Krajačić na klarinetu i Katarina Makević na klaviru. Koncert je održan na otvorenoj pozornici na Trgu dr. Franje Tuđmana. Pogledajte koji su program izveli. Naravno, uvrstili su originalna kao i obrade Dorinih djela. Svake godine prirede se koncerti na sam datum njezina rođenja ili oko 10. rujna.

Ove godine obilježava se 135. obljetnica rođenja Dore Pejačević i 35. godišnjica glazbene škole. XXVI. Memorijal Dore Pejačević započeo je koncertom profesora glazbene škole i nastavlja se 17. rujna koncertom „I mi volimo Doru“ na istoj pozornici kada će nastupiti nekadašnji i sadašnji učenici glazbene škole. Memorijal će završiti 18. rujna znanstveno-stručnim skupom Izazovi baštine Dore Pejačević posvećenim životu i radu prve moderne hrvatske skladateljice.

Naši su prijatelji s radio Našice objavili i ovu vijest. Hvala im.

Ovogodišnji XXVI. Memorijal Dore Pejačević obuhvatio je i dvije značajne obljetnice – 135. obljetnicu rođenja Dore Pejačević  i 35. obljetnicu osnutka Osnovne glazbene škole u našem gradu. U sklopu proslave ovih obljetnica, večeras su na koncertu “Dori za rođendan” nastupili profesori OGŠ “Kontesa Dora” Ivan Krajačić na klarinetu i Katarina Makević na klaviru. Koncert je održan na središnjem gradskom trgu – Trgu dr. Franje Tuđmana. Program koncerta, uz Dorine skladbe “Meditacija,”, “Romanca”, “Canzonetta”, “Dva Notturna” i druge,  obuhvatio je i Brahmsa, Bozza, Šuleka, Tanodija i Vlaheka. – Ništa ne može dočarati nastup pred publikom koja vam odmah daje povratnu informaciju i zato je ovaj glazbeni događaj za mene poseban tim više što se u posljednje vrijeme većina glazbe može doživjeti samo virtualno. Prelijepo je opet biti pred publikom – rekla nam je klaviristica Katarina Makević.

tekst i foto: N.Pavlus