Dan bijelog štapa – u posjetu Borni Beli i 4.c OŠ Dore Pejačević

Dan bijelog štapa 3Svake godine 15. listopada obilježava se Dan bijelog štapa. Obilježavanje se održava od 1964. godine kada je tadašnji predsjednik SAD Lyndon Johnson taj dan proglasio danom slijepih osoba.

Povodom baš ovog dana slijepih osoba, bili smo u posjetu osnovnoj školi Dore Pejačević u 4.c razredu razrednice Ranke Jerković koji su nama i drugim gostima upriličili zanimljiv program. U posjet upravo ovom razredu došli smo jer njega pohađa i školarac Borna Bela koji je rođen slijep te nam je bila želja vidjeti kako on provodi svoje školske dane i kako su ga prihvatili njegovi vršnjaci. S veseljem možemo reći kako je Borna stvarno omiljen među svojim učenicima iz razreda, pa i u cijeloj školi te kako je i sam vrlo veselo dijete. Bornin razred danas je također posjetio i gradonačelnik Krešimir Žagar, gospodin Rolando Butković, a bila je prisutna i ravnateljica osnovne škole Dore Pejačević Jasminka Falamić te drugi djelatnici škole i asistenti.

Kako smo mogli vidjeti Borna se vrlo dobro već od prije poznaje s gospodinom Butkovićem kao i s gradonačelnikom Žagarom pa su njihove pošalice o „Acani“ bile i više nego zanimljive. Borna nas je vrlo lijepo iznenadio sa svojim stvarno vrhunskim talentom, a radi se o vrlo brzim savladavanja sviranja violine, znanjem engleskog, matematike te pjevanjem koje je uz pomoć svog razreda i razrednice Ranke Jerković otpjevao gradonačelniku i ostalim gostima.

Učenicima se obratio i gradonačelnik Žagar koji je među ostalim još jednom svim učenicima i gostima pojasnio što je to Dan bijelog štapa i kako se na današnji dan obilježava u cijelom svijetu pa tako i kod nas. Sa djecom je razgovarao o tome na koji se sve način može pomoći slijepim osobama kako bi im svakodnevan život bio što lakši i ugodniji.

Par riječi rekla je i ravnateljica osnovne škole Jasminka Falamić koja je naglasila kako je svaki dolazak u ovaj razred izniman doživljaj. „Vjerujem da ćete i nakon školovanja nastaviti se ovako dobro odnositi jedni prema drugima. Već ste sada i kao djeca naučili pomagati i imati osjećaja za druge, za Bornu. Vrlo je važno slušati i roditelje koji se trude od malih nogu naučiti kako je važno paziti na svoje zdravlje te kako pretjerano gledanje televizije i sličnih sadržaja može ugroziti vid. Kao ravnateljica moram reći da sam vrlo zadovoljna sa cijelim razredom jer o vama uvijek prenosim poruku kako ste djeca koja rado pomažu i kako na taj način stječete osjećaj radosti i zahvalnosti.“

Za kraj moramo istaknuti kako je Udruga osoba s invaliditetom Našice kroz natječaj uspjela izraditi poseban stol za slijepe osobe te ga je donirala ga za potrebe osnovne škole Dore Pejačević što će vrlo dobro doći i malom Borni. Isto tako gospodin Rolando Butković je djeci 4. c razreda poklonio veliku tortu, dok je gradonačelnik Krešimir Žagar sve skupa također darivao prigodnim poklonima.

Događaj prenijet s Internet portala Našice.com

Fotografije: Borna Bela, učenik 1.razreda Osnovne glazbene škole i njegova profesorica violine, Tatjana Pernicki,

Ana Pavlus i Nika Kuricek, učenica 2.razreda odjela gitare.

Dan bijelog štapa 1 Dan bijelog štapa 2 Dan bijelog štapa 3 Dan bijelog štapa 4 Dan bijelog štapa 5 Dan bijelog štapa 6 Dan bijelog štapa 7 Dan bijelog štapa 8 Dan bijelog štapa 9 Dan bijelog štapa 10 Dan bijelog štapa 11