Koncert japanske pijanistice Keiko Nishizu

Japanska pijanistica Keiko Nishizu (Tokio) počastila nas je koncertom 17. svibnja 2019. u koncertnoj dvorani glazbene škole. Zahvalni smo što je nastupila po četvrti put u Našicama kao solistica, a prethodno je pratila na klaviru sunarodnjakinje, sopranistice Sayuri Aramaki i Yukari Miyajima. 
Zanimljivo je da je u prvom dijelu koncerta izvodila isključivo djela skladateljica (Teresa Carreno, Clara Schumann, Amy Cheney-Beach, Cecile Chaminade, Dora Pejačević)  a drugi dio bio je skladateljski (E. Elgar, F. Chopin, C. Debussy, F. Liszt). Neizbježna je bila izvedba djela Dore Pejačević “Cvjetni vrtlog”. Umjetnica je sa svojom kćerkom obišla znamenitosti našega grada, posebno se poklonila Dorinom grobu … 
Za boravka u Hrvatskoj obišla je gradove Zagreb, Rijeku, Rovinj …, jer sama kaže kako posebno voli ljepote Hrvatske. 
Njezine divne fotografije na taj način promoviraju Lijepu našu. 
 
Iznenedila nas je željom da prikaže japanski tradicionalni instrument shamisen (samisen). Nakon večernjeg koncerta imali smo se prilike upoznati s instrumentom koji ima tri žice, vitki vrat, tijelo napetom kožom, a izvodi se trzajući: bachi, ili plectrum, koji je većinom trokutastog oblika. Shamisen postoji u nekoliko veličina.  
Početnica je u vježbanju, ali hrabro je prikazala mogućnosti instrumenta upravo učenicima, članovima tamburaškog orkestra, dakle srodnog žičanog instrumenta. 
Velika zahvala umjetnici Keiko Nishizu.